+ Post New Thread
Page 3 of 4 FirstFirst 1234 LastLast
Results 31 to 45 of 46
Wireless Networks Thread, Network getting too large? in Technical; This is what I get when pinging the router... Reply from 192.168.0.1: bytes=32 time=822ms TTL=64 Reply from 192.168.0.1: bytes=32 time=1778ms ...
  1. #31

    Join Date
    May 2011
    Posts
    24
    Thank Post
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    Rep Power
    0
    This is what I get when pinging the router...
    Reply from 192.168.0.1: bytes=32 time=822ms TTL=64
    Reply from 192.168.0.1: bytes=32 time=1778ms TTL=64
    Reply from 192.168.0.1: bytes=32 time=806ms TTL=64
    Reply from 192.168.0.1: bytes=32 time=1241ms TTL=64
    Reply from 192.168.0.1: bytes=32 time=537ms TTL=64
    Reply from 192.168.0.1: bytes=32 time=688ms TTL=64
    Reply from 192.168.0.1: bytes=32 time=418ms TTL=64
    Reply from 192.168.0.1: bytes=32 time=1002ms TTL=64
    Reply from 192.168.0.1: bytes=32 time=926ms TTL=64
    Reply from 192.168.0.1: bytes=32 time=299ms TTL=64
    Reply from 192.168.0.1: bytes=32 time=609ms TTL=64
    Request timed out.
    Reply from 192.168.0.1: bytes=32 time=380ms TTL=64
    Reply from 192.168.0.1: bytes=32 time=436ms TTL=64
    Reply from 192.168.0.1: bytes=32 time=1056ms TTL=64
    Reply from 192.168.0.1: bytes=32 time=886ms TTL=64

    Ping statistics for 192.168.0.1:
    Packets: Sent = 338, Received = 314, Lost = 24 (7
    Approximate round trip times in milli-seconds:
    Minimum = 0ms, Maximum = 2537ms, Average = 433ms

  2. #32
    bodminman's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Sunny Suffolk
    Posts
    1,153
    Thank Post
    724
    Thanked 224 Times in 116 Posts
    Rep Power
    84
    That doesn't look good at all.

    The time is way too high and having requests timing out indicates something wrong too.

    Try pinging the router from different machines that are plugged into the different switches. What's the result?

  3. #33

    Join Date
    May 2011
    Posts
    24
    Thank Post
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    Rep Power
    0
    Getting the same sorts of numbers from different machines. When it goes that high our IP phones cut off too and the internet becomes unavailable. It will be fine for a few minutes, latency under 1ms, then suddenly we get a surge for a minute or two of high latencies.

    Could the router be creating lots of unnecessary traffic? This only seems to happen when we have lots of people logged on, like now, this morning when only a few staff were on it was working fine.

  4. #34

    Join Date
    May 2011
    Posts
    24
    Thank Post
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    Rep Power
    0
    Here is a trace route btw:

    Tracing route to 192.168.0.1 over a maximum of 30 hops

    1 414 ms 284 ms 608 ms 192.168.0.1

    Trace complete.

  5. #35

    Join Date
    May 2011
    Posts
    24
    Thank Post
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    Rep Power
    0
    That is my workstation > switch > router I believe.

  6. #36

    Join Date
    May 2011
    Posts
    24
    Thank Post
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    Rep Power
    0
    Here are the trace routes from my workstation to a computer on the top floor ( me > switch > switch > workmate)
    And then me > switch > server :
    Tracing route to Halil-Turkey [192.168.0.8]
    over a maximum of 30 hops:

    1 1 ms <1 ms <1 ms Halil-Turkey [192.168.0.8]

    Trace complete.

    C:\Users\Tom>tracert 192.168.0.253

    Tracing route to EAL-CORE [192.168.0.253]
    over a maximum of 30 hops:

    1 <1 ms <1 ms <1 ms EAL-CORE [192.168.0.253]

    Trace complete.

  7. #37

    Dos_Box's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    Preston, Lancashire
    Posts
    9,855
    Thank Post
    583
    Thanked 2,162 Times in 987 Posts
    Blog Entries
    23
    Rep Power
    627
    Quote Originally Posted by imperium2335 View Post
    But why would the internet fail? Since the server and router are not connected to each other, they are both on separate ports on the switch

    BTW, each workstation is configured with the server as primary DNS, and the router as secondary DNS.
    The internet fails because all of the clients look to the server for DNS resolution when looking for web sites. No server, no internet.

  8. #38

    SYNACK's Avatar
    Join Date
    Oct 2007
    Posts
    11,095
    Thank Post
    857
    Thanked 2,680 Times in 2,273 Posts
    Blog Entries
    9
    Rep Power
    769
    Your router could well be some of the problem, can you connect to it directly and try the same thing?

  9. #39

    Join Date
    May 2011
    Posts
    24
    Thank Post
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    Rep Power
    0
    Thanks for your advice, going to buy another router in a moment.

    So is it bad practise to have the router set as one of the DNS servers in a client config?

    Should I just have the server as the DNS?

  10. #40
    eduabncs's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    somewhere in the midlands
    Posts
    394
    Thank Post
    31
    Thanked 21 Times in 19 Posts
    Rep Power
    28
    Quote Originally Posted by imperium2335 View Post
    Thanks for your advice, going to buy another router in a moment.

    So is it bad practise to have the router set as one of the DNS servers in a client config?

    Should I just have the server as the DNS?
    Simple answer is yes. Better to set the server to be the DNS for the network configued with fowarders to your ISP DNS servers.
    Last edited by eduabncs; 1st June 2011 at 10:16 AM.

  11. #41

    Join Date
    May 2011
    Posts
    24
    Thank Post
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    Rep Power
    0
    RIP was off, would that have made a difference? It's on now and seems to be well :/

  12. #42

    Join Date
    May 2011
    Posts
    24
    Thank Post
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    Rep Power
    0
    never mind still have massive latencies occasionally

  13. #43

    SYNACK's Avatar
    Join Date
    Oct 2007
    Posts
    11,095
    Thank Post
    857
    Thanked 2,680 Times in 2,273 Posts
    Blog Entries
    9
    Rep Power
    769
    Those latencies are horible, it almost makes an NZ internet connection look plausable in comparison. Can you get into the router and check its CPU usage/memory usage. Some are really bad at filtering stuff like multicast traffic and will cap themselves unhelpfully.

  14. #44
    RW_LUNS's Avatar
    Join Date
    Dec 2010
    Posts
    7
    Thank Post
    2
    Thanked 1 Time in 1 Post
    Rep Power
    0
    Quote Originally Posted by imperium2335 View Post
    never mind still have massive latencies occasionally
    Mate, looking at those RTT's and loss, I'd say there is a good chance that there is a loop on your network somewhere. A switch could be looped back to itself with a patch cable or there might be a ring of switches ending up back at the original switch. Have you mapped out your network or anything to check for something like this? You could also try disconnecting portions of your network (out of hours) to narrow down (in a crude way!) which part of the network is causing the problem. Do you get similar ping results if you hit other devices around your network? (this would rule out if the problem was a misbehaving router or an internal network issue)

    p.s. I should add - the size of your network is well within reasonable levels and I wouldn't necessarily suggest VLANs would help except to possibly break a layer 2 loop
    Last edited by RW_LUNS; 4th June 2011 at 04:19 PM. Reason: add p.s.

  15. #45
    ricki's Avatar
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    uk
    Posts
    1,475
    Thank Post
    20
    Thanked 164 Times in 157 Posts
    Rep Power
    52
    Hi

    My guess is that its something bombarding the network and a switch is crashing and rebooting.

    Have a look in the event logs of the servers for indications things like event id 2012 errors or connectivity errors.

    Snif the traffic using wireshark Wireshark Download and then analyses it using the free version of capsa. Free Network Analysis Tools, Free Network Analyzer Download, Free Network Sniffers Download, Free Protocol Analyzer Download - Colasoft

    Try turning on tree spanning on the switches to stop loops.

    Also look for flashing lights on the switches instead of twinkling lights it could indicate a loop.

SHARE:
+ Post New Thread
Page 3 of 4 FirstFirst 1234 LastLast

Similar Threads

  1. Protect a single room from a large network
    By Ignatius in forum Wireless Networks
    Replies: 10
    Last Post: 16th July 2010, 08:08 PM
  2. Large Memory Sticks
    By Michael in forum Hardware
    Replies: 16
    Last Post: 3rd December 2009, 12:56 PM
  3. Large Fibre Switch
    By mjs_mjs in forum Hardware
    Replies: 4
    Last Post: 22nd November 2009, 09:40 PM
  4. Copying large video files over a network connection
    By randle in forum Wireless Networks
    Replies: 2
    Last Post: 24th March 2009, 11:27 PM

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •