+ Post New Thread
Results 1 to 9 of 9
Wireless Networks Thread, A few lurking profile issues in Technical; This one has been hanging around. It's more irratating then anything...but now the network has "bedded in" i can start ...
  1. #1

    Little-Miss's Avatar
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    London
    Posts
    5,514
    Thank Post
    2,373
    Thanked 742 Times in 455 Posts
    Blog Entries
    2
    Rep Power
    541

    A few lurking profile issues

    This one has been hanging around. It's more irratating then anything...but now the network has "bedded in" i can start looking at sorting them.

    We have roaming profiles in use, server 2003, win xp workstations, We use BGInfo for wallpapers.


    1: I've noticed that sometimes when a member of staff has logged on, and have used some software when they minimise the program the desktop has gone from the staff green background, to a basic blue one. Which doesnt help cus then it just looks like student account.

    2: I have seen members of staff log straight onto the blue background like their profile hasnt loaded and this stops them being able to use things certain things like drivers for the Whiteboard. Staff dont swap machines a lot here so they are usually one the same one.

    3: Sometimes when logging on the machine just hangs on a blue screen and the only way out is to reboot the machine.

    Like i said, just PITA things which are hard to explain to teachers and i dont think they should have to be logging off and on again to load a profile properly.

  2. #2

    Michael's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Location
    Birmingham
    Posts
    9,262
    Thank Post
    242
    Thanked 1,568 Times in 1,250 Posts
    Rep Power
    340
    1: I've noticed that sometimes when a member of staff has logged on, and have used some software when they minimise the program the desktop has gone from the staff green background, to a basic blue one. Which doesnt help cus then it just looks like student account.
    I have seen this happen from time to time but not as often as you describe. I've put it down to explorer.exe refreshing which can inadvertently change the wallpaper.

    2: I have seen members of staff log straight onto the blue background like their profile hasnt loaded and this stops them being able to use things certain things like drivers for the Whiteboard. Staff dont swap machines a lot here so they are usually one the same one.
    If the roaming profile isn't found then the default behaviour is to use a cached profile. This shouldn't in theory stop the whiteboard working however as the Smart or Promethean software and driver would be installed locally on each machine. Do users experience this problem on a wired or wireless network out of curiosity?

    3: Sometimes when logging on the machine just hangs on a blue screen and the only way out is to reboot the machine.
    When this happens have you tried pressing ctrl+alt+del. Again it sounds like explorer.exe possibly has crashed. For all three instances I would recommend you look at the event logs on the affected machines. You can do this remotely on the server using MMC so you don't need to disturb teachers.

  3. Thanks to Michael from:

    Little-Miss (2nd February 2010)

  4. #3

    Little-Miss's Avatar
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    London
    Posts
    5,514
    Thank Post
    2,373
    Thanked 742 Times in 455 Posts
    Blog Entries
    2
    Rep Power
    541
    hmmm, I have 2 words.......Policy Central.

    Have they rolled out the update yet?

    These are wired machines im referring to.

  5. #4


    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Northamptonshire
    Posts
    4,687
    Thank Post
    352
    Thanked 794 Times in 714 Posts
    Rep Power
    346
    Have they rolled out the update yet?
    Yep, we've got it direct from them, not sure if various LA's have released it though.

  6. #5

    Little-Miss's Avatar
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    London
    Posts
    5,514
    Thank Post
    2,373
    Thanked 742 Times in 455 Posts
    Blog Entries
    2
    Rep Power
    541
    Hmm, will check but according to the PCE thread its been done. If its not PCE whats crashing explorer?

  7. #6

    Michael's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Location
    Birmingham
    Posts
    9,262
    Thank Post
    242
    Thanked 1,568 Times in 1,250 Posts
    Rep Power
    340
    To my knowledge PCE was conflicting with Internet Explorer and not/never the Explorer process which are two different things. If you've explored all other possibilities, give Link2ICT a call and see what they think or any advice they can offer.

    I can imagine though that with the Explorer process playing up that would/could in theory affect the way profiles are processed.
    Last edited by Michael; 2nd February 2010 at 09:28 PM.

  8. Thanks to Michael from:

    Little-Miss (2nd February 2010)

  9. #7

    Little-Miss's Avatar
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    London
    Posts
    5,514
    Thank Post
    2,373
    Thanked 742 Times in 455 Posts
    Blog Entries
    2
    Rep Power
    541
    Hmm, ok. Any ideas to fix this?

  10. #8
    TheLibrarian
    Guest
    Have your tried clearing the PC of cached profiles and removing (rename is usually better just in case you need to roll-back) the offending roaming profile?

    You could uninstall Policy Central and see how things go, that'd be fairly definitive proof of Policy Central's guilt / innocence.
    Last edited by TheLibrarian; 3rd February 2010 at 09:40 AM.

  11. Thanks to TheLibrarian from:

    Little-Miss (3rd February 2010)

  12. #9

    Little-Miss's Avatar
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    London
    Posts
    5,514
    Thank Post
    2,373
    Thanked 742 Times in 455 Posts
    Blog Entries
    2
    Rep Power
    541
    I have started doing this. I will continue and see how we get on!

SHARE:
+ Post New Thread

Similar Threads

  1. Start menu profile issues
    By hig in forum Windows Server 2000/2003
    Replies: 3
    Last Post: 8th April 2009, 09:01 AM
  2. Roaming profile issues
    By lsheldon in forum Windows
    Replies: 8
    Last Post: 23rd February 2009, 05:03 PM
  3. Profile Issues - Desktop Items
    By cscc in forum Windows
    Replies: 14
    Last Post: 3rd October 2008, 03:15 PM
  4. Local Profile issues
    By johnkay21 in forum Windows
    Replies: 2
    Last Post: 8th May 2007, 12:41 PM
  5. Roaming profile issues
    By Southwell in forum Windows
    Replies: 8
    Last Post: 2nd May 2007, 12:52 PM

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •