+ Post New Thread
Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 15 of 16
Wireless Networks Thread, Can't see server in Technical; I have a problem with one of my servers. For some reason it can't be seen by the rest of ...
  1. #1
    steve_nfi's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Central London
    Posts
    290
    Thank Post
    149
    Thanked 24 Times in 20 Posts
    Rep Power
    18

    Post Can't see server

    I have a problem with one of my servers. For some reason it can't be seen by the rest of the network. You cannot ping it although 'it' can ping any other computer. It can also see all other computers on the network. This was working fine on Friday. It has dual NIC's and I have tried via both of them. I rejoined the network letting DHCP assign an IP and it could be seen then. But as soon a you put the dedicated IP back it lets you rejoin the network but you can't see it again.

    Does this make any sense to anyone? If so can you help me please.

  2. #2
    gaz350's Avatar
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Rutland, east.leicestershire :P
    Posts
    579
    Thank Post
    47
    Thanked 49 Times in 41 Posts
    Rep Power
    27
    made sure the subnet mask is correct? dont know why it might have changed but you never know!

  3. Thanks to gaz350 from:

    steve_nfi (22nd April 2008)

  4. #3
    Diello's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    Kent, England
    Posts
    1,063
    Thank Post
    111
    Thanked 228 Times in 128 Posts
    Rep Power
    73
    When you put the manual IP settings back on, have you remembered to add the DNS servers? If so, is your server appearing correctly in DNS snapin?

  5. Thanks to Diello from:

    steve_nfi (22nd April 2008)

  6. #4


    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Northamptonshire
    Posts
    4,657
    Thank Post
    350
    Thanked 789 Times in 710 Posts
    Rep Power
    344
    Until I read the part about DHCP working I'd have said ICMP Filtering / Firewall.

  7. Thanks to kmount from:

    steve_nfi (22nd April 2008)

  8. #5
    StewartKnight's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Posts
    1,587
    Thank Post
    2
    Thanked 27 Times in 21 Posts
    Rep Power
    29
    have you got the firewall on?

  9. Thanks to StewartKnight from:

    steve_nfi (22nd April 2008)

  10. #6

    SYNACK's Avatar
    Join Date
    Oct 2007
    Posts
    10,692
    Thank Post
    824
    Thanked 2,570 Times in 2,187 Posts
    Blog Entries
    9
    Rep Power
    731
    Are you trying to ping it by name, if so it may not be registering in DNS properly, also is there any other hardware in the way like a router etc that could be getting involved.

    The other possibility it a duplicate IP address on the network which fits the symptoms perfectly come to think of it.

  11. Thanks to SYNACK from:

    steve_nfi (22nd April 2008)

  12. #7

    CHR1S's Avatar
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    Birmingham
    Posts
    4,389
    Thank Post
    1,489
    Thanked 437 Times in 286 Posts
    Rep Power
    195
    Assign it a DHCP address then take note of what DNS server(s), gateway and mask it uses and double check your manual settings. While its off its manual IP check to see if anything is conflicting. Does the DHCP assign it an IP in the expected range?

  13. Thanks to CHR1S from:

    steve_nfi (22nd April 2008)

  14. #8
    steve_nfi's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Central London
    Posts
    290
    Thank Post
    149
    Thanked 24 Times in 20 Posts
    Rep Power
    18

    Post

    Subnet OK.
    DNS Servers added when IP allocated.
    Server appears in DNS lookup.
    Tried to check Firewall but got the following message so I am assuming that it is off.
    "Windows Firewall cannot run because another program or service is running that might use the network address tranlation component (Ipnat.sys)"

    Ping by IP address.
    No duplicate IP.

  15. #9
    ricki's Avatar
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    uk
    Posts
    1,466
    Thank Post
    20
    Thanked 164 Times in 157 Posts
    Rep Power
    51
    HI

    I had this problem a few weeks when a windows patch got applied and for some reason the firewall came up. I had to disable it and for some reason it stopped off.

    The last idea I had was to create a reservation for the server in dhcp for each of the nic cards and set the server to pick up the settings from dhcp.

    Just an idea.

    Richard

  16. Thanks to ricki from:

    steve_nfi (22nd April 2008)

  17. #10

    CHR1S's Avatar
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    Birmingham
    Posts
    4,389
    Thank Post
    1,489
    Thanked 437 Times in 286 Posts
    Rep Power
    195
    Have you set the same IP for both NICs?

  18. #11

    SYNACK's Avatar
    Join Date
    Oct 2007
    Posts
    10,692
    Thank Post
    824
    Thanked 2,570 Times in 2,187 Posts
    Blog Entries
    9
    Rep Power
    731
    Quote Originally Posted by steve_nfi View Post
    "Windows Firewall cannot run because another program or service is running that might use the network address tranlation component (Ipnat.sys)"

    Ping by IP address.
    (
    Interesting, is it running Routing and remote access for any reason?

    And did it ping properly when you used its IP?

  19. Thanks to SYNACK from:

    steve_nfi (22nd April 2008)

  20. #12

    CHR1S's Avatar
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    Birmingham
    Posts
    4,389
    Thank Post
    1,489
    Thanked 437 Times in 286 Posts
    Rep Power
    195
    Quote Originally Posted by steve_nfi View Post
    Subnet OK.

    Tried to check Firewall but got the following message so I am assuming that it is off.
    "Windows Firewall cannot run because another program or service is running that might use the network address tranlation component (Ipnat.sys)"


    (
    Is there a 3rd party Firewall running?

    For a temporary fix try - NET STOP IPNAT.SYS
    What programs have you recently installed or removed? if any?
    Last edited by CHR1S; 21st April 2008 at 03:27 PM.

  21. #13
    steve_nfi's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Central London
    Posts
    290
    Thank Post
    149
    Thanked 24 Times in 20 Posts
    Rep Power
    18

    Post

    Tried same IP on both NICs but only actually using one anyway.
    Routing and remote access is running. Appears to be starting automatically.
    No third party firewall, no new software added or removed.
    Haven't tried the Net Stop yet.

  22. #14
    steve_nfi's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Central London
    Posts
    290
    Thank Post
    149
    Thanked 24 Times in 20 Posts
    Rep Power
    18

    Post

    Also it didn't ping properly when I used the IP address

  23. #15

    SYNACK's Avatar
    Join Date
    Oct 2007
    Posts
    10,692
    Thank Post
    824
    Thanked 2,570 Times in 2,187 Posts
    Blog Entries
    9
    Rep Power
    731
    If the routing and remote access is on and configured but not being used it could be causing the issue. With the same ip/subnet on each port it would get mightly confused. Also if you are going to be using both NICs I would suggest using a teaming program like hp network configuration if its an Hp or the intel one if it has intel cards.

SHARE:
+ Post New Thread
Page 1 of 2 12 LastLast

Similar Threads

  1. Replies: 2
    Last Post: 8th March 2008, 02:18 PM
  2. Replies: 5
    Last Post: 5th July 2007, 11:43 PM
  3. Windows Server 2003 File Server Resource Manager
    By mrforgetful in forum Windows
    Replies: 1
    Last Post: 17th June 2007, 01:51 PM
  4. Virtual Server 2005 R2 kills server network connection
    By ajbritton in forum Thin Client and Virtual Machines
    Replies: 0
    Last Post: 31st August 2006, 06:19 AM
  5. Downsides to passing tftp server via 2003 DHCP server?
    By pete in forum Wireless Networks
    Replies: 7
    Last Post: 11th July 2006, 10:07 PM

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •