+ Post New Thread
Results 1 to 12 of 12
Windows Thread, Calibri font fails to print? in Technical; This started last week but I have no idea what caused it. Anyone who creates an office document cannot print ...
  1. #1
    reggiep's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    In the vast area of space and time
    Posts
    1,550
    Thank Post
    518
    Thanked 56 Times in 50 Posts
    Rep Power
    30

    Calibri font fails to print?

    This started last week but I have no idea what caused it.
    Anyone who creates an office document cannot print any text that is in the calibri font!
    italic and bold are fine but not plain calibri.
    Has anyone else seen this lately?

    Thanks

  2. #2
    maark's Avatar
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    leicester
    Posts
    488
    Thank Post
    92
    Thanked 78 Times in 69 Posts
    Rep Power
    39
    have had problem where calibri fails to print random letters with office 2010 and samsung printers. Sometimes restarting the printer solved - not always - changing fonts works but never got a proper solution.

  3. #3
    hit
    hit is offline
    hit's Avatar
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    London
    Posts
    326
    Thank Post
    49
    Thanked 50 Times in 48 Posts
    Rep Power
    51
    Had exactly the same here: Excel only printing bold text never did get to the bottom of it and it all started working again all by itself!

  4. #4
    reggiep's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    In the vast area of space and time
    Posts
    1,550
    Thank Post
    518
    Thanked 56 Times in 50 Posts
    Rep Power
    30
    Weird, tried rebooting printer, print server and applying hotfixes to client but still not having it.

    I'm considering uninstalling calibri from every client at the moment!

  5. #5
    EvLPhenom's Avatar
    Join Date
    Apr 2006
    Location
    Sutton Colfield
    Posts
    436
    Thank Post
    21
    Thanked 41 Times in 36 Posts
    Rep Power
    24
    We had this problem with a couple of brother printers after we went to Office 2010. After lots of searching the internet I gave up and contacted Brother. This is their fix and it worked on my printers so it may on yours. Just substitute the brother bits for you printer.

    - Open Control Panel

    - Open Printers.

    - Right click on the Brother driver and select printer properties.

    - Click on the advanced tab and select Print Processor.

    -Select Winprint on the left hand side if it is not selected already and click OK.

    -Then please untick the bottom tick box "enable advanced printing features" and click ok.
    Hope this helps.

  6. #6
    sister_annex's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Wolverhampton
    Posts
    616
    Thank Post
    103
    Thanked 144 Times in 125 Posts
    Rep Power
    52
    Quote Originally Posted by EvLPhenom View Post
    We had this problem with a couple of brother printers after we went to Office 2010. After lots of searching the internet I gave up and contacted Brother. This is their fix and it worked on my printers so it may on yours. Just substitute the brother bits for you printer.

    - Open Control Panel

    - Open Printers.

    - Right click on the Brother driver and select printer properties.

    - Click on the advanced tab and select Print Processor.

    -Select Winprint on the left hand side if it is not selected already and click OK.

    -Then please untick the bottom tick box "enable advanced printing features" and click ok.
    Hope this helps.
    The problem with the above is that, yes changing the print processor may work but, disabling advanced printing features means turning off lots of things that get used such as booklet printing, 2-1 pages etc. and honestly at the end of the day things like this should have been tested.

    I've seen this with Word Docs only. Student creates doc with text (calibri) and images (photos and screenshots) and it prints the images only. Remove all of the images and the text prints - change font to something other than calibri and it prints the whole doc fine!

    We only use HP Printers and have Office 2010 SP1 pretty much everywhere.

    For now the workaround is to not use Calibri but obviously in most cases this is just going to prove annoying!

    I will try changing the print processor though but disabling advanced features is just a not an option at the minute.

  7. #7

    SYNACK's Avatar
    Join Date
    Oct 2007
    Posts
    11,271
    Thank Post
    884
    Thanked 2,749 Times in 2,322 Posts
    Blog Entries
    11
    Rep Power
    785
    Is it a PS driver, it could be doing some failed font substitution, switch it off in the driver or try the PCL drivers if this could be the case.

  8. #8
    reggiep's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    In the vast area of space and time
    Posts
    1,550
    Thank Post
    518
    Thanked 56 Times in 50 Posts
    Rep Power
    30
    PCL drivers have been my choice but still get the issue.

  9. #9

    Join Date
    Jan 2008
    Location
    South West
    Posts
    1,842
    Thank Post
    219
    Thanked 271 Times in 219 Posts
    Rep Power
    69
    I had this issue with my Konicas. In the driver there was a choice to use the printers own fonts. I unchecked this and it works fine.

  10. Thanks to chazzy2501 from:

    reggiep (30th April 2012)

  11. #10
    tigerstar's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Shropshire, UK
    Posts
    53
    Thank Post
    12
    Thanked 15 Times in 14 Posts
    Rep Power
    14
    We had this issue a while back - Office 2010, Calibri font, HP printers (multiple models), usually missing out capital letters. All the computers it affected had common factors - Windows XP without supplemental language support installed (those two checkboxes for complex script and East Asian languages in the Regional and Language Options control panel), and it wasn't affecting computers running Windows 7 using the same printers. Turning these language support options on fixed the problem for us.

  12. #11
    EvLPhenom's Avatar
    Join Date
    Apr 2006
    Location
    Sutton Colfield
    Posts
    436
    Thank Post
    21
    Thanked 41 Times in 36 Posts
    Rep Power
    24
    Quote Originally Posted by sister_annex View Post
    The problem with the above is that, yes changing the print processor may work but, disabling advanced printing features means turning off lots of things that get used such as booklet printing, 2-1 pages etc. and honestly at the end of the day things like this should have been tested.

    I've seen this with Word Docs only. Student creates doc with text (calibri) and images (photos and screenshots) and it prints the images only. Remove all of the images and the text prints - change font to something other than calibri and it prints the whole doc fine!

    We only use HP Printers and have Office 2010 SP1 pretty much everywhere.

    For now the workaround is to not use Calibri but obviously in most cases this is just going to prove annoying!

    I will try changing the print processor though but disabling advanced features is just a not an option at the minute.
    I agree that you loose some of the functionality when doing this. It was just that we had been in the same situation here and this worked around the issue. You can either use it to help for now until you find a full fix and would be interested on how you did it. Failing that just setup a script to remove calibri font or tell users to not use it.

  13. #12
    alan-d's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Sutton Coldfield
    Posts
    2,422
    Thank Post
    360
    Thanked 259 Times in 190 Posts
    Rep Power
    77
    Have a look here several options that have worked for different people.

  14. Thanks to alan-d from:

    reggiep (30th April 2012)



SHARE:
+ Post New Thread

Similar Threads

  1. Replies: 5
    Last Post: 11th April 2008, 03:12 PM
  2. MS Publisher Failing to print
    By acrobson in forum Windows
    Replies: 9
    Last Post: 11th June 2007, 01:22 PM
  3. Failed to copy files from CD
    By Dos_Box in forum Learning Network Manager
    Replies: 13
    Last Post: 12th April 2007, 11:42 AM
  4. Replies: 1
    Last Post: 16th February 2006, 10:57 AM
  5. Sims failing to load
    By snakepottery in forum Windows
    Replies: 3
    Last Post: 9th January 2006, 12:27 AM

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •