+ Post New Thread
Results 1 to 11 of 11
Windows Thread, Sophos could not establish connection with the parent library in Technical; Hi there, Since 29th September we've had a problem with Sophos. The message is... Description: The "\SCH-2K-ALDRYP2\SophosEM" library update task ...
  1. #1

    Join Date
    Aug 2008
    Location
    Reading
    Posts
    52
    Thank Post
    27
    Thanked 1 Time in 1 Post
    Blog Entries
    1
    Rep Power
    0

    Sophos could not establish connection with the parent library

    Hi there,

    Since 29th September we've had a problem with Sophos.

    The message is...

    Description: The "\\SCH-2K-ALDRYP2\SophosEM" library update task has failed. INDEX 0x8000ffff
    Update failed. Parent could not be accessed. Check the parent address/path and access settings. INDEX 0x8000ffff
    Could not read the EM Library database. MCID 0x80040407
    Failed to make a connection. VFS 0x80040407
    Deploy
    Failed to make a connection. VFS 0x80040407
    Deploy
    Failed to make a connection. VFS 0x80040407
    Deploy

    We're on the SEGfL, and I wonder if it's their firewall blocking Sophos. Has anyone else come across something similar?

    Thanks - Simon

  2. #2

    Michael's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Location
    Birmingham
    Posts
    8,941
    Thank Post
    232
    Thanked 1,510 Times in 1,206 Posts
    Rep Power
    328
    Or it could possibly be a proxy problem. Have you tried contacting your authority? It might be a problem their end if your parent server is the authorities server.

  3. #3
    mrtechsystems's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    Yorkshire
    Posts
    423
    Thank Post
    93
    Thanked 21 Times in 21 Posts
    Rep Power
    23
    Also you might want to check this link aswell with reference to the problem

    EM Library: library reported as inaccessible

  4. #4
    Face-Man's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Location
    London
    Posts
    577
    Thank Post
    11
    Thanked 58 Times in 40 Posts
    Rep Power
    69
    I think sophos have recently done a software update to 7.6 . I had a problem a while back with that happening and having to upgrade em library to the latest version. Also occasionally a workstation get interrupted updating and so has to be uninstalled then reinstalled. As for the firewall can you ping their update url ?

  5. #5

    Join Date
    Aug 2008
    Location
    Reading
    Posts
    52
    Thank Post
    27
    Thanked 1 Time in 1 Post
    Blog Entries
    1
    Rep Power
    0
    Thanks guys, the local authority denies all knowledge of making a change, and that hit is for a local database problem, not for a "failed to connect to server problem"

    I've been fighting this problem for two days now, I'm going to try installing Sophos on a different server.

    Simon

  6. #6

    Join Date
    Aug 2008
    Location
    Reading
    Posts
    52
    Thank Post
    27
    Thanked 1 Time in 1 Post
    Blog Entries
    1
    Rep Power
    0
    Oops, sorry, missed that last update. No I can't ping. Apparently ping is blocked!

  7. #7
    contink's Avatar
    Join Date
    Jul 2006
    Location
    South Yorkshire
    Posts
    3,790
    Thank Post
    303
    Thanked 327 Times in 233 Posts
    Rep Power
    117
    Quote Originally Posted by Face-Man View Post
    I think sophos have recently done a software update to 7.6.
    I can vouch for the fact that this caused enormous problems at one school where they have a lot of wireless laptops. Caused almost all of them to lock up and/or freeze.

    You may find that your server has updated but needs to do a restart before it'll start working again properly.

  8. #8
    mrtechsystems's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    Yorkshire
    Posts
    423
    Thank Post
    93
    Thanked 21 Times in 21 Posts
    Rep Power
    23
    Also I would read up on upgrading the Management Console Version 2. I believe is the latest and I also would reinstall the l library console aswell

    If you need any help please post :-)

  9. #9

    Michael's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Location
    Birmingham
    Posts
    8,941
    Thank Post
    232
    Thanked 1,510 Times in 1,206 Posts
    Rep Power
    328
    I think sophos have recently done a software update to 7.6 . I had a problem a while back with that happening and having to upgrade em library to the latest version. Also occasionally a workstation get interrupted updating and so has to be uninstalled then reinstalled. As for the firewall can you ping their update url ?
    You're right - Sophos v7.6.0 causes DEP errors to appear and crashes Explorer.exe which is a right pain, but thankfully, implementing a GPO quickly solves this problem until Sophos v7.6.1 is released (whenever that will be).

    I have implemented this fix at all sites on the default domain policy as it affects all machines, (including servers) and it works a treat. It's also easy to remove once the official fix is released.

    In this case though, SimonWindisch's problem doesn't appear to be Sophos v7.6.x related, but downloading AV content altogether which is a bit of a problem.

    If the authority claim no changes have been made, I would probably go down the root of stopping/starting all Sophos services and then re-installing the console from scratch either on the same or secondary server. Sophos will still remain installed on workstations and would just need updated Sophos policies to be deployed which is easy to do.

    If this still doesn't work, I would double check the address, username and password required, but also firewall settings (if you have a hardware firewall in place).

  10. #10

    matt40k's Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Ipswich
    Posts
    4,135
    Thank Post
    352
    Thanked 577 Times in 474 Posts
    Rep Power
    142
    What address are you using?

    I assuming it's your LEA's address not Sophos

  11. #11
    gshaw's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    Essex
    Posts
    2,604
    Thank Post
    154
    Thanked 205 Times in 190 Posts
    Rep Power
    64
    Quote Originally Posted by Michael View Post
    You're right - Sophos v7.6.0 causes DEP errors to appear and crashes Explorer.exe which is a right pain, but thankfully, implementing a GPO quickly solves this problem until Sophos v7.6.1 is released (whenever that will be).
    Blimey I'm glad I turned off the auto program update in EM Library for our teaching machines then!

    Tbh the program updates are a right pain as they're so large... I'd recommend just leaving it as IDEs only in the package select the change it to SAV + IDEs during half-term breaks etc as Sophos must have the world record for most updates for a single app

SHARE:
+ Post New Thread

Similar Threads

  1. Replies: 8
    Last Post: 22nd September 2009, 04:14 PM
  2. VPN connection with internet connection option
    By FN-GM in forum Wireless Networks
    Replies: 6
    Last Post: 29th December 2007, 07:19 PM
  3. Sophos EM Library Error
    By Geoff in forum Windows
    Replies: 5
    Last Post: 29th June 2007, 03:44 PM
  4. Sophos EM Library
    By wesleyw in forum Windows
    Replies: 3
    Last Post: 20th July 2006, 01:22 PM

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •