+ Post New Thread
Results 1 to 5 of 5
Windows Thread, WSUS 3.0 Snap-in error in Technical; I'm having a problem with WSUS3.0. When opening the console i get "An unexpected error occurred in the WSUS snap-in. ...
  1. #1
    randle's Avatar
    Join Date
    Dec 2006
    Location
    Chelmsford, Essex
    Posts
    604
    Thank Post
    68
    Thanked 17 Times in 16 Posts
    Rep Power
    20

    WSUS 3.0 Snap-in error

    I'm having a problem with WSUS3.0. When opening the console i get "An unexpected error occurred in the WSUS snap-in. The snap-in will be unloaded". There are Two buttons under this error that say "Unload WSUS Snap-in" which just seems to freeze the screen with the egg timer icon and "Copy Error to Clipboard" which produces the error:

    The WSUS administration console has encountered an unexpected error. This may be a transient error; try restarting the administration console. If this error persists,

    Try removing the persisted preferences for the console by deleting the wsus file under %appdata%\Microsoft\MMC\.


    The WSUS administration console has encountered an unexpected error. This may be a transient error; try restarting the administration console. If this error persists,

    Try removing the persisted preferences for the console by deleting the wsus file under %appdata%\Microsoft\MMC\.


    System.NullReferenceException -- Object reference not set to an instance of an object.

    Source
    Microsoft.UpdateServices.UI.AdminApiAccess

    Stack Trace:
    at Microsoft.UpdateServices.UI.AdminApiAccess.AdminAp iTools.GetLocalInstallDir()
    at Microsoft.UpdateServices.UI.AdminApiAccess.Constan ts..cctor()
    ** this exception was nested inside of the following exception **


    System.TypeInitializationException -- The type initializer for 'Microsoft.UpdateServices.UI.AdminApiAccess.Consta nts' threw an exception.

    Source
    Microsoft.UpdateServices.UI.AdminApiAccess

    Stack Trace:
    at Microsoft.UpdateServices.UI.AdminApiAccess.AdminAp iTools.GetLocalInstallType()
    at Microsoft.UpdateServices.UI.SnapIn.Scope.RootScope Node.InitializeChildNodes()
    at Microsoft.UpdateServices.UI.SnapIn.Common.SnapInMa nager.OnInitialize()
    Deleting this file does not solve the problem.

    I've googled around and found another with this issue but the only resolution so far has been to restore the HKLM hive which i don't fancy doing on a server unless you can restore individual sections of the registry from a backup image!!? Not something i've had to do before so not sure if it can be done

    Has anyone else seen this issue and managed to fix it?

  2. #2
    Diello's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    Kent, England
    Posts
    1,067
    Thank Post
    118
    Thanked 228 Times in 128 Posts
    Rep Power
    75

    Re: WSUS 3.0 Snap-in error

    Have you got MMC 3 installed?

  3. #3
    randle's Avatar
    Join Date
    Dec 2006
    Location
    Chelmsford, Essex
    Posts
    604
    Thank Post
    68
    Thanked 17 Times in 16 Posts
    Rep Power
    20

    Re: WSUS 3.0 Snap-in error

    Yes i have. This has been working fine for a long time now so is not a case of a new installation.

  4. #4

    Ric_'s Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    Boston, MA
    Posts
    7,601
    Thank Post
    110
    Thanked 771 Times in 599 Posts
    Rep Power
    183

    Re: WSUS 3.0 Snap-in error

    I had a similar problem to this recently (I had this and other error messages as I attempted to fix WSUS).

    I tried re-installing and all sorts but it just wouldn't work. In the end I had to move WSUS to a different server where it now works perfectly again.

  5. #5
    randle's Avatar
    Join Date
    Dec 2006
    Location
    Chelmsford, Essex
    Posts
    604
    Thank Post
    68
    Thanked 17 Times in 16 Posts
    Rep Power
    20

    Re: WSUS 3.0 Snap-in error

    I found that the registy section for WSUS was missing.....Don't know how this happend but importing the below regfrag fixed the problem.

    Windows Registry Editor Version 5.00

    [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Update Services\Server\Setup]
    "WmsdeInstalled"=dword:00000001
    "PsfsipInstalled"=dword:00000001
    "TargetDir"="C:\\Program Files\\Update Services\\"
    "ContentDir"="D:\\WSUS\\Updates"
    "CreatedContentDir"=dword:00000000
    "SqlServerName"=hex(2):25,00,63,00,6f,00,6d,00,70, 00,75,00,74,00,65,00, 72,00,\
    6e,00,61,00,6d,00,65,00,25,00,5c,00,4d,00,49,00,43 ,00,52,00,4f,00,53,00,4f,\
    00,46,00,54,00,23,00,23,00,53,00,53,00,45,00,45,00 ,00,00
    "SqlAuthenticationMode"="WindowsAuthentication "
    "SqlDatabaseName"="SUSDB"
    "SqlUserName"=""
    "SqlEncryptedPassword"=""
    "InstallType"=dword:00000001
    "EncryptionKey"=hex:01,00,00,00,d0,8c,9d,df,01,15, d1,11,8c,7a,00,c0,4f, c2,97,\
    eb,01,00,00,00,0f,bb,b9,dd,4e,00,28,47,a0,04,8b,e5 ,50,2a,a4,d4,04,00,00,00,\
    02,00,00,00,00,00,03,66,00,00,a8,00,00,00,10,00,00 ,00,9f,94,54,fa,cd,78,00,\
    7b,7d,cc,0a,ea,35,ca,46,a3,00,00,00,00,04,80,00,00 ,a0,00,00,00,10,00,00,00,\
    b7,49,38,75,86,3e,0a,01,2d,f9,7b,a4,78,5e,98,c0,20 ,00,00,00,a1,f7,2e,cc,1b,\
    72,17,8f,b3,4f,aa,28,94,be,37,9f,a2,bb,f4,2a,c9,9e ,7f,0e,d9,f6,51,c7,08,a7,\
    c2,33,14,00,00,00,d9,59,26,4a,ea,f4,54,7d,11,c6,fe ,92,66,39,47,0e,12,24,ac,\
    25
    @=""
    "Version"=dword:00000003
    "VersionString"="3.0.6000.374"
    "ConfigurationSource"=dword:00000000
    "ServicePackLevel"=dword:00000000
    "EnableRemoting"=dword:00000001
    "WsusAdministratorsSid"="S-1-5-21-2055268292-2202182507-604799366-1 008"
    "WSUSReportersSid"="S-1-5-21-2055268292-2202182507-604799366-1011& quot;
    "SqlInstanceIsRemote"=dword:00000000
    "wYukonInstalled"=dword:00000001
    "IISInstallRevision"="3.0.6000.374"
    "IISPreviousInstallRevision"=""
    "IISUninstallConfigFilePath"="C:\\Program Files\\Update Services\\setup\\UninstallSettings.xml"
    "IISTargetWebSiteCreated"="False"
    "IISTargetWebSiteIndex"=dword:00000001
    "SmtpUserPassword"=""
    "ProxyPassword"=""
    "PortNumber"=dword:00000050
    "IIsDynamicCompression"=dword:00000000



SHARE:
+ Post New Thread

Similar Threads

  1. Adaptec SNAP Server 520 Question
    By ranj in forum Hardware
    Replies: 2
    Last Post: 3rd July 2007, 12:35 AM
  2. WSUS 3.0 MMC snap in problem
    By tosca925 in forum Windows
    Replies: 8
    Last Post: 8th May 2007, 10:37 PM
  3. wsus & 2k
    By browolf in forum Windows
    Replies: 5
    Last Post: 7th February 2007, 12:41 PM
  4. Odd WSUS error
    By Gatt in forum Windows
    Replies: 28
    Last Post: 25th November 2006, 11:09 PM
  5. Replies: 1
    Last Post: 8th November 2006, 10:57 AM

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •