+ Post New Thread
Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 15 of 16
Windows Thread, WSUS 3 - Client connection problems in Technical; Hi guys, first post so i'm hoping you can help me out on this! I'm deploying a wsus infrastucture but ...
  1. #1

    Join Date
    Dec 2007
    Location
    UK
    Posts
    8
    Thank Post
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    Rep Power
    0

    WSUS 3 - Client connection problems

    Hi guys,

    first post so i'm hoping you can help me out on this!

    I'm deploying a wsus infrastucture but it has been set up previously, although it seems incorrectly. I have set up 3 servers where each one will serve a different location.

    Upon setting it up i noticed that there was hardly any computers being detected by the wsus consol and when I ran the WSUCLIentDiagnostic tool i got the following response

    WSUS Client Diagnostics Tool

    Checking Machine State
    Checking for admin rights to run tool . . . . . . . . . PASS
    Automatic Updates Service is running. . . . . . . . . . PASS
    Background Intelligent Transfer Service is running. . . PASS
    Wuaueng.dll version 7.0.6000.381. . . . . . . . . . . . PASS
    This version is WSUS 2.0

    Checking AU Settings
    AU Option is 4: Scheduled Install . . . . . . . . . . . PASS
    Option is from Policy settings

    Checking Proxy Configuration
    Checking for winhttp local machine Proxy settings . . . PASS
    Winhttp local machine access type
    <Direct Connection>
    Winhttp local machine Proxy. . . . . . . . . . NONE
    Winhttp local machine ProxyBypass. . . . . . . NONE
    Checking User IE Proxy settings . . . . . . . . . . . . PASS
    User IE Proxy
    proxy.lafarge.com:8090
    User IE ProxyByPass
    *.gb.aggregates.lafarge.com;10.172.*;*.lafargeceme nt.co.uk;*.laf
    arge.com;<local>
    User IE AutoConfig URL Proxy . . . . . . . . . NONE
    User IE AutoDetect
    AutoDetect not in use

    Checking Connection to WSUS/SUS Server
    WUServer = http://sysgbcwus01
    WUStatusServer = http://sysgbcwus01
    UseWuServer is enabled. . . . . . . . . . . . . . . . . PASS

    VerifyWUServerURL() failed with hr=0x801901f7

    No Error description could be found
    We can ping the server, telnet to it on port 80 and remotely manage it so I'm certain the server isnt having a problem. DNS is working correctly for the clients as they can pint the server. Nothing is blocking traffic on port 80 either. The tool is also confirming group policy is being pushed out correctly.

    Does anyone have any ideas on what the problem here could be?

    Any help, greatly apreciated.

    Lee

  2. #2

    Dos_Box's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    Preston, Lancashire
    Posts
    9,789
    Thank Post
    572
    Thanked 2,154 Times in 982 Posts
    Blog Entries
    23
    Rep Power
    626

    Re: WSUS 3 - Client connection problems

    That is becuase the clients are still looking for the old WSUS server. What you will have to do is either run the following command on the clients:

    wuauclt.exe /detectnow

    If that does not do it follow the instructions from this thread.

    http://www.edugeek.net/index.php?nam...highlight=wsus

  3. #3

    Join Date
    Dec 2007
    Location
    UK
    Posts
    8
    Thank Post
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    Rep Power
    0

    Re: WSUS 3 - Client connection problems

    I've just tried this on a computer next to me and then ran the diagnostics again but its still giving the same error. I've also ran the /resetauthorization switch to no avail.

    Any mother ideas??

  4. #4
    Diello's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    Kent, England
    Posts
    1,063
    Thank Post
    112
    Thanked 228 Times in 128 Posts
    Rep Power
    74

    Re: WSUS 3 - Client connection problems


  5. #5

    Join Date
    Dec 2007
    Location
    UK
    Posts
    8
    Thank Post
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    Rep Power
    0

    Re: WSUS 3 - Client connection problems

    That link points back to this thread?? Even though the Id is different?

    Am I missing something?

  6. #6

    Michael's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Location
    Birmingham
    Posts
    9,241
    Thank Post
    239
    Thanked 1,567 Times in 1,249 Posts
    Rep Power
    339

    Re: WSUS 3 - Client connection problems

    Try running this script:

    Code:
    @echo off
    Echo Save the batch file "AU_Clean_SID.cmd". This batch file will do the following:
    Echo 1.    Stop the wuauserv service
    Echo 2.    Delete the AccountDomainSid registry key (if it exists)
    Echo 3.    Delete the PingID registry key (if it exists)
    Echo 4.    Delete the SusClientId registry key (if it exists)
    Echo 5.    Restart the wuauserv service
    Echo 6.    Resets the Authorization Cookie
    
    Pause
    @echo on
    net stop wuauserv
    REG DELETE "HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\WindowsUpdate" /v AccountDomainSid /f
    REG DELETE "HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\WindowsUpdate" /v PingID /f
    REG DELETE "HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\WindowsUpdate" /v SusClientId /f
    net start wuauserv
    wuauclt /resetauthorization /detectnow
    Pause

  7. #7

    Join Date
    Dec 2007
    Location
    UK
    Posts
    8
    Thank Post
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    Rep Power
    0

    Re: WSUS 3 - Client connection problems

    I was hoping that script might work as its slightly different form another I ran.

    It still didnt work though.

    Incidentally, I've just built a VMware machine and it happens on brand new clients so I'm not so sure it could be the registry keys lingering around.

    Could there be something wrong on my IIS install or perhaps a permission that needs looking at?

    Thanks for your help so far.

  8. #8

    Michael's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Location
    Birmingham
    Posts
    9,241
    Thank Post
    239
    Thanked 1,567 Times in 1,249 Posts
    Rep Power
    339

    Re: WSUS 3 - Client connection problems

    Are you using Group Policy to tell your workstations which WSUS server to look at? And are the workstations in the correct OU to pick up this policy?

    The fact you mentioned IIS, you're probably using WSUS 2.0. Have you looked at WSUS 3.0? It's slightly different, but achieves the same thing. It works from the MMC and no longer IIS.

    The only system requirement is that you need to be using Windows Server 2003. It won't install on Windows 2000 Server.

  9. #9

    Join Date
    Dec 2007
    Location
    UK
    Posts
    8
    Thank Post
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    Rep Power
    0

    Re: WSUS 3 - Client connection problems

    Sorry to disagree but version 3 does need IIS installed to function. The update client uses an internet type url to connect to the service but in version 3 the admin consol is MMC based, although there is still need for IIS.

  10. #10

    Michael's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Location
    Birmingham
    Posts
    9,241
    Thank Post
    239
    Thanked 1,567 Times in 1,249 Posts
    Rep Power
    339

    Re: WSUS 3 - Client connection problems

    @Aeropars - You may be right looking at it. I still have IIS running because I upgraded from WSUS 2.0 to 3.0 a while ago and never thought about uninstalling IIS.

    It still has an entry in Application Pools, but it does use MMC and no longer opens in IE.

  11. #11
    Diello's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    Kent, England
    Posts
    1,063
    Thank Post
    112
    Thanked 228 Times in 128 Posts
    Rep Power
    74

    Re: WSUS 3 - Client connection problems

    Quote Originally Posted by Aeropars
    That link points back to this thread?? Even though the Id is different?

    Am I missing something?
    No... Just my inability to C&P properly!!!

    http://www.edugeek.net/index.php?nam...wtopic&p=12258

  12. #12

    Join Date
    Dec 2007
    Location
    UK
    Posts
    8
    Thank Post
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    Rep Power
    0

    Re: WSUS 3 - Client connection problems

    I've tried all of that but to no avail.

    One thing worth mentioning is that I cannot telnet to the web server on port 8530. I can only get in on port 80. I did use the default website during the installation as reccomended.

  13. #13

    Michael's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Location
    Birmingham
    Posts
    9,241
    Thank Post
    239
    Thanked 1,567 Times in 1,249 Posts
    Rep Power
    339

    Re: WSUS 3 - Client connection problems

    Could you confirm what version of WSUS you're running on which Server OS?

    Reading your original post again, and reading further down the replies it could well be WSUS isn't setup correctly if new machines are not being detected correctly.

    You say you have three WSUS servers, but why is this? One modern server is capable of serving hundreds and hundreds of clients unless the locations are physically different?

    If you see workstations appearing then disappearing, it'll be to do with identical SIDs, but the script I provided should fix that for you.

    The only other thing I can think of, is your network an RM network? WSUS isn't supported on RM networks officially.

  14. #14

    Join Date
    Dec 2007
    Location
    UK
    Posts
    8
    Thank Post
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    Rep Power
    0

    Re: WSUS 3 - Client connection problems

    Whats an RM Network?

    Dont worry about the 3 locations, that only temporary to see if all sites will have the same problem. This will be part of a UK wide WAN so downstream servers will be needed.

    Its WSUS 3 on Windows 2003 Server which is hosted on a VMware box.

    The install of WSUS has been done exactly as per the documentation on the MS technet site. The only thing I havent added is that this domain was recentl migrated from NT4 to a new domain. User and computer accounts were migrated with SID history but this shouldnt have created duplicate SIDs. Either way, the script was run but it had no effect on the problem.

    Workstations dont appear at all apart from the odd 2 or 3 which makes it a really odd scenario.

  15. #15

    Michael's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Location
    Birmingham
    Posts
    9,241
    Thank Post
    239
    Thanked 1,567 Times in 1,249 Posts
    Rep Power
    339

    Re: WSUS 3 - Client connection problems

    RM network = Research Machines

    I can't see why migrating from NT4 Server to 2003 Server would be creating you this specific problem as presumably everything else is working ok?

    Without sounding patronising, do you know that WSUS only supports Windows 2000 Service Pack 3 or later? If you were running 95, 98 or ME with NT4 Server these OS's do not work with WSUS.

    The fact you're running WSUS 3.0 it should work with 2000 SP3 or later, XP (any Service Pack) and Vista out the box.

    Have you double checked your Group Policy settings to ensure clients are looking at the right place? The more I think about it, the more it seems likely it's a server end issue.

SHARE:
+ Post New Thread
Page 1 of 2 12 LastLast

Similar Threads

  1. Second life connection problems
    By adicken in forum How do you do....it?
    Replies: 0
    Last Post: 12th December 2007, 01:06 PM
  2. Strange connection problems
    By richard in forum Wireless Networks
    Replies: 14
    Last Post: 29th August 2007, 08:32 PM
  3. Problems with IE7 loosing connection.
    By Kyle in forum Windows
    Replies: 0
    Last Post: 3rd March 2007, 03:49 PM
  4. WSUS vs slipstreamed updates for RIS client builds
    By ITWombat in forum How do you do....it?
    Replies: 1
    Last Post: 30th June 2006, 06:53 AM
  5. WSUS + Client Login....
    By techie in forum Wireless Networks
    Replies: 6
    Last Post: 1st February 2006, 09:28 AM

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •