+ Post New Thread
Results 1 to 12 of 12
Windows Server 2008 R2 Thread, Exchange 2007 on 2003R2 server in 2008R2 domain in Technical; This is quite a simple question really. We currently have a 2003R2 domain, on which we have a Exchange 2007 ...
  1. #1
    edie209's Avatar
    Join Date
    Mar 2006
    Location
    Kernow
    Posts
    671
    Thank Post
    41
    Thanked 17 Times in 16 Posts
    Rep Power
    22

    Exchange 2007 on 2003R2 server in 2008R2 domain

    This is quite a simple question really.

    We currently have a 2003R2 domain, on which we have a Exchange 2007 server (running on a 2003R2 Server).

    We are now about to upgrade to Server 2008R2 and need to run adprep /forestprep and domain/prep

    But I would like to know if anyone knows of any issues for exchange 2007 with upgrading the Active Directory Schema.

  2. #2

    Join Date
    Mar 2011
    Location
    Bournemouth
    Posts
    280
    Thank Post
    16
    Thanked 74 Times in 64 Posts
    Rep Power
    21
    From a quick google search, you must have exchange 2007 sp3 installed to run it on 2008 r2. So best make sure its installed first.

  3. #3
    edie209's Avatar
    Join Date
    Mar 2006
    Location
    Kernow
    Posts
    671
    Thank Post
    41
    Thanked 17 Times in 16 Posts
    Rep Power
    22
    Yes I saw that, but is that if you install exchange 2007 on a 2008R2 machine? we will be leaving exchange on a 2003R2 machine for the time.

    Edit Just as well I asked I have just noticed that the Exchange server here has never had any of the service packs opps
    Last edited by edie209; 2nd March 2012 at 03:05 PM.

  4. #4

    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Essex
    Posts
    2,144
    Thank Post
    1
    Thanked 326 Times in 316 Posts
    Rep Power
    77
    Quote Originally Posted by edie209 View Post
    Yes I saw that, but is that if you install exchange 2007 on a 2008R2 machine? we will be leaving exchange on a 2003R2 machine for the time.

    Edit Just as well I asked I have just noticed that the Exchange server here has never had any of the service packs opps
    No effect if you just want to update the schema. i would put on the latest sp 3 and RU6.

  5. Thanks to sukh from:

    edie209 (5th March 2012)

  6. #5
    edie209's Avatar
    Join Date
    Mar 2006
    Location
    Kernow
    Posts
    671
    Thank Post
    41
    Thanked 17 Times in 16 Posts
    Rep Power
    22
    Ok I have now done all the updates and have found a gotcha.

    Mobile devices no longer connect, has anyone had this problem before? I am able to see the mobile partnership in Exchange management tools and I can remove the partnership yet I am not able to get the mobile device to connect.

    I will now start searching but if anyone knows a solution it would be much appreciated.

  7. #6

    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Essex
    Posts
    2,144
    Thank Post
    1
    Thanked 326 Times in 316 Posts
    Rep Power
    77
    All devices?
    All users?
    Test via https://www.testexchangeconnectivity.com/ and see what that reports?

  8. #7
    edie209's Avatar
    Join Date
    Mar 2006
    Location
    Kernow
    Posts
    671
    Thank Post
    41
    Thanked 17 Times in 16 Posts
    Rep Power
    22
    I want to bring this one up again, I was told that it was our certificate that was the problem so I have waited to get one of the free ones from SWGFL, which I got today.

    I have just installed on the exchange server and we still have the same problem. We can connect fine using OWA however mobile devices just can't connect via Activesyc. I have noticed a 1309 error in Event Viewer
    Event code: 3005
    Event message: An unhandled exception has occurred.
    Event time: 21/03/2012 15:19:48
    Event time (UTC): 21/03/2012 15:19:48
    Event ID: 3ef6724f6e314465a8be25848a9b601e
    Event sequence: 310702
    Event occurrence: 103567
    Event detail code: 0

    Application information:
    Application domain: /LM/W3SVC/1/ROOT/Microsoft-Server-ActiveSync-1-129755230683925126
    Trust level: Full
    Application Virtual Path: /Microsoft-Server-ActiveSync
    Application Path: D:\ExchangeX86\ClientAccess\sync\
    Machine name: MAIL

    Process information:
    Process ID: 2196
    Process name: w3wp.exe
    Account name: NT AUTHORITY\SYSTEM

    Exception information:
    Exception type: FileNotFoundException
    Exception message: Could not load file or assembly 'Microsoft.Exchange.AirSync, Version=8.0.0.0, Culture=neutral, PublicKeyToken=31bf3856ad364e35' or one of its dependencies. The system cannot find the file specified.

    Request information:
    Request URL: https://mail.domain.sch.uk:443/Micro...nc/default.eas
    Request path: /Microsoft-Server-ActiveSync/default.eas
    User host address: 212.183.128.79
    User: domain\user
    Is authenticated: True
    Authentication Type: Basic
    Thread account name: NT AUTHORITY\SYSTEM

    Thread information:
    Thread ID: 11
    Thread account name: NT AUTHORITY\SYSTEM
    Is impersonating: False
    Stack trace: at Microsoft.Exchange.AirSyncHandler.Handler..ctor()
    Looking in Add or Remove programs I can only see Rollup 6 available to unistall.

    Going to the link in the error message and then entering a username and passwords returns the following.

    Code:
    Could not load file or assembly 'Microsoft.Exchange.AirSync, Version=8.0.0.0, Culture=neutral, PublicKeyToken=31bf3856ad364e35' or one of its dependencies. The system cannot find the file specified.
    
    Description: An unhandled exception occurred during the execution of the current web request. Please review the stack trace for more information about the error and where it originated in the code. 
    
    Exception Details: System.IO.FileNotFoundException: Could not load file or assembly 'Microsoft.Exchange.AirSync, Version=8.0.0.0, Culture=neutral, PublicKeyToken=31bf3856ad364e35' or one of its dependencies. The system cannot find the file specified.
    
    Source Error: 
    
    An unhandled exception was generated during the execution of the current web request. Information regarding the origin and location of the exception can be identified using the exception stack trace below.
    
    Assembly Load Trace: The following information can be helpful to determine why the assembly 'Microsoft.Exchange.AirSync, Version=8.0.0.0, Culture=neutral, PublicKeyToken=31bf3856ad364e35' could not be loaded.
    
    
    WRN: Assembly binding logging is turned OFF.
    To enable assembly bind failure logging, set the registry value [HKLM\Software\Microsoft\Fusion!EnableLog] (DWORD) to 1.
    Note: There is some performance penalty associated with assembly bind failure logging.
    To turn this feature off, remove the registry value [HKLM\Software\Microsoft\Fusion!EnableLog].
    
    Stack Trace: 
    
    
    [FileNotFoundException: Could not load file or assembly 'Microsoft.Exchange.AirSync, Version=8.0.0.0, Culture=neutral, PublicKeyToken=31bf3856ad364e35' or one of its dependencies. The system cannot find the file specified.]
       Microsoft.Exchange.AirSyncHandler.Handler..ctor() +0
    
    [TargetInvocationException: Exception has been thrown by the target of an invocation.]
       System.RuntimeTypeHandle.CreateInstance(RuntimeType type, Boolean publicOnly, Boolean noCheck, Boolean& canBeCached, RuntimeMethodHandle& ctor, Boolean& bNeedSecurityCheck) +0
       System.RuntimeType.CreateInstanceSlow(Boolean publicOnly, Boolean fillCache) +146
       System.RuntimeType.CreateInstanceImpl(Boolean publicOnly, Boolean skipVisibilityChecks, Boolean fillCache) +298
       System.Activator.CreateInstance(Type type, Boolean nonPublic) +79
       System.RuntimeType.CreateInstanceImpl(BindingFlags bindingAttr, Binder binder, Object[] args, CultureInfo culture, Object[] activationAttributes) +10364251
       System.Web.Configuration.HttpHandlerAction.Create() +107
       System.Web.Configuration.HandlerFactoryCache..ctor(HttpHandlerAction mapping) +25
       System.Web.HttpApplication.GetFactory(HttpHandlerAction mapping) +108
       System.Web.HttpApplication.MapHttpHandler(HttpContext context, String requestType, VirtualPath path, String pathTranslated, Boolean useAppConfig) +433
       System.Web.MapHandlerExecutionStep.System.Web.HttpApplication.IExecutionStep.Execute() +142
       System.Web.HttpApplication.ExecuteStep(IExecutionStep step, Boolean& completedSynchronously) +263
    Any pointers really would be well recieved
    Last edited by edie209; 21st March 2012 at 03:44 PM. Reason: username left in

  9. #8

    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Essex
    Posts
    2,144
    Thank Post
    1
    Thanked 326 Times in 316 Posts
    Rep Power
    77
    Check the IIS logs, what do they say?
    Also have you done the connectivity test in the ablve KB I posted?

  10. #9
    edie209's Avatar
    Join Date
    Mar 2006
    Location
    Kernow
    Posts
    671
    Thank Post
    41
    Thanked 17 Times in 16 Posts
    Rep Power
    22
    These are the connectivity test results.



    Test Steps

    Attempting to resolve the host name domain.domain.sch.uk in DNS.
    The host name couldn't be resolved.
    Tell me more about this issue and how to resolve it


    Additional Details
    Host domain.domain.sch.uk couldn't be resolved in DNS InfoNoRecords.




    Attempting to test potential Autodiscover URL https://autodiscover.domain.domain.s...toDiscover.xml

    Testing of this potential Autodiscover URL failed.

    Test Steps

    Attempting to resolve the host name autodiscover.domain.domain.sch.uk in DNS.
    The host name couldn't be resolved.
    Tell me more about this issue and how to resolve it


    Additional Details
    Host autodiscover.domain.domain.sch.uk couldn't be resolved in DNS InfoDomainNonexistent.




    Attempting to contact the Autodiscover service using the HTTP redirect method.
    The attempt to contact Autodiscover using the HTTP Redirect method failed.

    Test Steps

    Attempting to resolve the host name autodiscover.domain.domain.sch.uk in DNS.
    The host name couldn't be resolved.
    Tell me more about this issue and how to resolve it


    Additional Details
    Host autodiscover.domain.domain.sch.uk couldn't be resolved in DNS InfoDomainNonexistent.




    Attempting to contact the Autodiscover service using the DNS SRV redirect method.
    ExRCA failed to contact the Autodiscover service using the DNS SRV redirect method.

    Test Steps

    Attempting to locate SRV record _autodiscover._tcp.domain.domain.sch.uk in DNS.
    The Autodiscover SRV record wasn't found in DNS.
    Tell me more about this issue and how to resolve it

  11. #10

    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Essex
    Posts
    2,144
    Thank Post
    1
    Thanked 326 Times in 316 Posts
    Rep Power
    77
    Your external records in DNS dont seem to be setup.

    How do you access OWA externally?

    Have you setup the DNS records for autodiscover?

    What names do you have on your cert?

  12. #11
    edie209's Avatar
    Join Date
    Mar 2006
    Location
    Kernow
    Posts
    671
    Thank Post
    41
    Thanked 17 Times in 16 Posts
    Rep Power
    22
    We connect to owa by https://mail.domain.domain.sch.uk/owa
    Cert names are mail..... and autodiscover......

    I don't know about dns will have to check (only been in the job for about 8 weeks)

    Everything was working though before the servicepack updates which were sp1/2/3 and rollup 6

  13. #12

    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Essex
    Posts
    2,144
    Thank Post
    1
    Thanked 326 Times in 316 Posts
    Rep Power
    77
    Check DNS records 1st.

  14. Thanks to sukh from:

    edie209 (21st March 2012)

SHARE:
+ Post New Thread

Similar Threads

  1. How to cluster exchange 2007 on server 2003
    By bart21 in forum Enterprise Software
    Replies: 3
    Last Post: 19th September 2011, 09:15 PM
  2. Raising domain level to 2008 R2 with Exchange 2007 on a 2003 R2 box
    By timbo343 in forum Windows Server 2008 R2
    Replies: 4
    Last Post: 19th October 2010, 11:48 AM
  3. exchange 2007 on windows server 2008 32bit
    By RabbieBurns in forum Windows
    Replies: 22
    Last Post: 20th July 2009, 08:00 PM
  4. Replies: 7
    Last Post: 18th June 2007, 01:53 PM
  5. Linux File Server in Windows Domain...
    By Netman in forum *nix
    Replies: 2
    Last Post: 15th February 2007, 06:12 PM

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •