+ Post New Thread
Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 15 of 32
Windows Server 2008 R2 Thread, Help me setup 2k8 for school!!! (Pretty please...) in Technical; HI everyone, (At this moment - I'm installing 2k8 R2 - FULL INSTALLATION for one of small non-profit school...) just ...
  1. #1

    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Northwest
    Posts
    86
    Thank Post
    6
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    Rep Power
    0

    Exclamation Help me setup 2k8 for school!!! (Pretty please...)

    HI everyone,

    (At this moment - I'm installing 2k8 R2 - FULL INSTALLATION for one of small non-profit school...)

    just want a small favor;

    I need your help with simple instruction how to setup in proper order for this only following -> DNS, DCHP and AD. (Right now all of the nodes - approx 40 of 'em - are connected to the router)

    Which role should I set up first? Let me know soon as you can.

    A huge thanks in advanced and looking forward to hear from you!

    Jeff - a humble jr sys admin
    Last edited by macsit; 12th October 2011 at 06:05 PM.

  2. #2

    Join Date
    Jul 2009
    Posts
    272
    Thank Post
    6
    Thanked 43 Times in 37 Posts
    Rep Power
    16
    how far have you got? , step 1 put in dvd step 2 boot from dvd....?

  3. #3

    SYNACK's Avatar
    Join Date
    Oct 2007
    Posts
    11,174
    Thank Post
    868
    Thanked 2,702 Times in 2,289 Posts
    Blog Entries
    11
    Rep Power
    773
    Add the AD role and choose your internal domain name, try something like organisation.internal (.local will make macs fail) this will also install DNS and configure it. Setup DHCP, I think it may even be part of the AD setup wizard and then turn off DHCP on the router. Join a few test workstations to AD. Start playing with Group policy and user shares/logons etc.

  4. Thanks to SYNACK from:

    macsit (12th October 2011)

  5. #4

    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Northwest
    Posts
    86
    Thank Post
    6
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    Rep Power
    0
    What I see;

    Already booted with DVD - now restarting to the "The user's password must be changed before logging on the first time." I'll do it right away and wait for info from you and others!

  6. #5

    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Northwest
    Posts
    86
    Thank Post
    6
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    Rep Power
    0
    Quote Originally Posted by SYNACK View Post
    Add the AD role and choose your internal domain name, try something like organisation.internal (.local will make macs fail) this will also install DNS and configure it. Setup DHCP, I think it may even be part of the AD setup wizard and then turn off DHCP on the router. Join a few test workstations to AD. Start playing with Group policy and user shares/logons etc.
    Actually the first time I installed yesterday afternoon along with dns, dhcp and ad then got something messed up with dns, couldn't get one of node to join to the domain's server. So I deiced to start over from scratch and follow your and others' instructions. SHOULD I DISCONNECT THAT MACHINE FROM THE NETWORK?
    Last edited by macsit; 12th October 2011 at 06:31 PM.

  7. #6

    Join Date
    Jul 2009
    Posts
    272
    Thank Post
    6
    Thanked 43 Times in 37 Posts
    Rep Power
    16
    make sure you assign an ip address manually and its not set to automatiacyll get one assigned.

  8. Thanks to andydis from:

    macsit (12th October 2011)

  9. #7

    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Northwest
    Posts
    86
    Thank Post
    6
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    Rep Power
    0
    Quote Originally Posted by andydis View Post
    make sure you assign an ip address manually and its not set to automatiacyll get one assigned.
    That's what I did yesterday and somehow it got messed up so I want to start over again. Maybe I missed something but wanted to get some advises from the experts in here!

  10. #8

    Join Date
    Jul 2009
    Posts
    272
    Thank Post
    6
    Thanked 43 Times in 37 Posts
    Rep Power
    16
    ok lets start with what is the routers IP address?

  11. #9

    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Northwest
    Posts
    86
    Thank Post
    6
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    Rep Power
    0
    Quote Originally Posted by andydis View Post
    ok lets start with what is the routers IP address?
    10.210.2.1

  12. #10

    Join Date
    Jul 2009
    Posts
    272
    Thank Post
    6
    Thanked 43 Times in 37 Posts
    Rep Power
    16
    OK try giving your server the ip address 10.210.2.100, set the DNS to 127.0.0.1, default GW to 10.210.2.1 , untick tcpip 6 and see if you can ping the router, if you can then start the above process's

  13. Thanks to andydis from:

    macsit (12th October 2011)

  14. #11

    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Northwest
    Posts
    86
    Thank Post
    6
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    Rep Power
    0
    Ok; everyone...

    I'm at the desktop for the "first time". What's the first step I should do?

  15. #12

    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Northwest
    Posts
    86
    Thank Post
    6
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    Rep Power
    0
    Quote Originally Posted by andydis View Post
    OK try giving your server the ip address 10.210.2.100, set the DNS to 127.0.0.1, default GW to 10.210.2.1 , untick tcpip 6 and see if you can ping the router, if you can then start the above process's
    OK; I'm on it.

  16. #13

    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Northwest
    Posts
    86
    Thank Post
    6
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    Rep Power
    0
    Quote Originally Posted by andydis View Post
    OK try giving your server the ip address 10.210.2.100, set the DNS to 127.0.0.1, default GW to 10.210.2.1 , untick tcpip 6 and see if you can ping the router, if you can then start the above process's
    Pinged to 10.210.2.1 with no packets loss. That is good! The dns 127.0.0.1, I never thought of it from yesterday... Glad you brought that up!

  17. #14

    Join Date
    Jul 2009
    Posts
    272
    Thank Post
    6
    Thanked 43 Times in 37 Posts
    Rep Power
    16
    MACSIT i have to leave now its 18:55 here and been here since 06:30 , hopefully someone can pickup on this for you, if it all goes ok , then simpley install DHCP on the server and turn it off on the router ( to normally access the router you will goto http://10.210.2.1 ) , if you dont know wwhat scope to give the dhcp then set it too 10.210.2.101 to 10.210.2.200 . remeber in DNS to right lcik the server > properties > forwqrding tab > allow forwarding and input your external DNS forwarder ( else pople wont have access to internet) if you do not know what this is try 8.8.8.8
    - reboot a pc, try joining the domain! hope you get there.

  18. #15

    Join Date
    Jul 2009
    Posts
    272
    Thank Post
    6
    Thanked 43 Times in 37 Posts
    Rep Power
    16
    do SYNACK 's jobs before my last post!!!!!!

SHARE:
+ Post New Thread
Page 1 of 3 123 LastLast

Similar Threads

  1. Email Clients For Schools Advice Please?
    By joshjacklin in forum Internet Related/Filtering/Firewall
    Replies: 12
    Last Post: 30th March 2010, 09:46 AM
  2. Help me choose domain for new Academy!
    By kujina in forum Web Development
    Replies: 17
    Last Post: 30th April 2008, 10:16 AM
  3. Please help me find the links.....................!
    By tosca925 in forum General Chat
    Replies: 6
    Last Post: 19th December 2005, 08:31 AM
  4. Help me get rid of some spyware please!!
    By StewartKnight in forum Windows
    Replies: 30
    Last Post: 10th October 2005, 11:30 PM
  5. Help me find a driver for Ghost Cast Boot Disk
    By ninjabeaver in forum Hardware
    Replies: 6
    Last Post: 26th September 2005, 10:50 AM

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •