+ Post New Thread
Results 1 to 11 of 11
Windows Server 2000/2003 Thread, Symantec Backup Exec in Technical; We are currently using Symantec Backup Exec 12.5 with a Quantum tape drive. But when full backups run the tape ...
  1. #1
    Ryno's Avatar
    Join Date
    Apr 2009
    Location
    Liverpool
    Posts
    122
    Thank Post
    36
    Thanked 1 Time in 1 Post
    Rep Power
    0

    Symantec Backup Exec

    We are currently using Symantec Backup Exec 12.5 with a Quantum tape drive.
    But when full backups run the tape ejects itself and the backup doesnt run obviously
    Just before the school broke up for the 6 weeks holidays it stopped doing it, but now its doing it again.
    Anybody have any ideas what this may be? It is only while running full back ups.

  2. #2
    box_l's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Herefordshire
    Posts
    427
    Thank Post
    68
    Thanked 90 Times in 75 Posts
    Rep Power
    61
    check the retension/protection time on the media set the tape/s belong to.

    the alerts log should give you the answers you need.

    BoX

  3. Thanks to box_l from:

    speckytecky (30th September 2009)

  4. #3

    Domino's Avatar
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    Bromley
    Posts
    4,126
    Thank Post
    215
    Thanked 1,255 Times in 786 Posts
    Blog Entries
    4
    Rep Power
    505
    Does the settings for the full backup job have 'eject media after job completes' set under the 'device and media' section?

  5. Thanks to Domino from:

    speckytecky (30th September 2009)

  6. #4
    Andie's Avatar
    Join Date
    Sep 2006
    Location
    Cambridgeshire
    Posts
    794
    Thank Post
    167
    Thanked 66 Times in 49 Posts
    Rep Power
    29
    You should be getting some kind of alert message to tell you why it is ejecting. When this happened to me on a repeated basis, it turned out that the backup had been running (look at the times and the byte count) but then the tape was ejected because it had been filled up and the alert was asking for an overspill tape in order to complete the job. Quantum drive too. Look at your byte count and see if you may be getting full.

  7. Thanks to Andie from:

    speckytecky (30th September 2009)

  8. #5
    Ryno's Avatar
    Join Date
    Apr 2009
    Location
    Liverpool
    Posts
    122
    Thank Post
    36
    Thanked 1 Time in 1 Post
    Rep Power
    0
    Thanks for all your ideas, i will have a look at this tomorrow and then i will post up with what i find . When you say it could be getting full we have set the tape to overrite itself so should that still happen?

  9. #6

    Edu-IT's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Posts
    7,121
    Thank Post
    403
    Thanked 619 Times in 566 Posts
    Rep Power
    180
    When you say it could be getting full we have set the tape to overrite itself so should that still happen?
    It'll overwrite on another tape though, not the one it's just backed up to? So if you insert a new tape it'll continue if it is in fact the tape that is full which is causing this problem. Look at the backup size and this will give you an indication.

  10. Thanks to Edu-IT from:

    speckytecky (30th September 2009)

  11. #7
    moggy's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Derbyshire
    Posts
    114
    Thank Post
    14
    Thanked 2 Times in 2 Posts
    Rep Power
    14
    Don't want to hijack the thread, but it seems a logical place to ask for help with a related issue.

    I use a Quantum with 12.5 and each Friday I run a full backup to a single tape which I remove and stored elsewhere. We had a power failure over the weekend (no the UPS's couldn't keep it all going for long enough) so I ran the Friday full backup last night.

    Now when I try to move the tape from the slot to the mailslot I get "CAN'T COMPLETE MOVE: System Lock, Chk Bkup SW Cfg". I've checked the job logs and nothing seems to be wrong. I've even run an Inventory which completed OK.

    Any ideas?

  12. #8

    DaveP's Avatar
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    Can't talk now: The mother-ship is calling!
    Posts
    8,794
    Thank Post
    351
    Thanked 1,274 Times in 870 Posts
    Blog Entries
    4
    Rep Power
    1126
    We had a similar issue here and it took ages to sort out.

    Dell helpdesk [who supplied the tape library] eventually identified the problem: We had the tape drive standing on a desk with a [very light] switch standing on top of it [this was a temporary arrangement while I reorganised the server rack]

    Dell came out and did the repair to the library and it has worked ever since. Apparently there is very little room inside the library where the magazines sit [left and right]

    Needelss to say the tape library is now properly housed in the server rack.

    Do you have any items [at all] sitting on top of your tape library?

    Hardware: Dell PV-124T

    PS: You also need to make sure that the tape library does not have the named drivers installed but rather is 'Unknown Medium Changer' [See attached picture]
    Attached Images Attached Images

  13. #9
    DMcCoy's Avatar
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Isle of Wight
    Posts
    3,434
    Thank Post
    10
    Thanked 489 Times in 429 Posts
    Rep Power
    111
    Quote Originally Posted by moggy View Post
    Don't want to hijack the thread, but it seems a logical place to ask for help with a related issue.

    I use a Quantum with 12.5 and each Friday I run a full backup to a single tape which I remove and stored elsewhere. We had a power failure over the weekend (no the UPS's couldn't keep it all going for long enough) so I ran the Friday full backup last night.

    Now when I try to move the tape from the slot to the mailslot I get "CAN'T COMPLETE MOVE: System Lock, Chk Bkup SW Cfg". I've checked the job logs and nothing seems to be wrong. I've even run an Inventory which completed OK.

    Any ideas?
    I assume you have done a right click -> unlock library on it in backup exec? I have to unlock mine each week after backup exec locks it after the export.

  14. 2 Thanks to DMcCoy:

    moggy (29th September 2009), speckytecky (30th September 2009)

  15. #10
    moggy's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Derbyshire
    Posts
    114
    Thank Post
    14
    Thanked 2 Times in 2 Posts
    Rep Power
    14
    DaveP: Do you have any items [at all] sitting on top of your tape library?

    Sadly Dave, no, it's in a rack well clear of everything. Thanks anyway.


    DMcCoy: I assume you have done a right click -> unlock library on it in backup exec? I have to unlock mine each week after backup exec locks it after the export.

    Thanks for the post - where exactly in BE are you right-clicking? I'm looking in Media in BE and I have the tapes in a Media Set called Friday. There's no library that I can see and there's no right click/unlock on the media set or tape!

  16. #11
    moggy's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Derbyshire
    Posts
    114
    Thank Post
    14
    Thanked 2 Times in 2 Posts
    Rep Power
    14
    DMcCoy: As you were - after right clicking everything in sight I found the unlock under the Quantum 2 Device.

    I've got my tape back now - thought I'd need a hammer and chisel.

    Thanks for the help.

SHARE:
+ Post New Thread

Similar Threads

  1. Replies: 4
    Last Post: 3rd November 2009, 01:05 AM
  2. Symantec Backup Exec Question
    By FN-GM in forum Windows Server 2000/2003
    Replies: 12
    Last Post: 21st July 2009, 07:21 PM
  3. Symantec Backup Exec 12.5
    By cookie_monster in forum Windows Server 2008
    Replies: 8
    Last Post: 12th May 2009, 12:37 PM
  4. Symantec Backup Exec?
    By dave.81 in forum Windows Server 2000/2003
    Replies: 5
    Last Post: 3rd May 2009, 09:12 AM
  5. Symantec Backup Exec
    By DSapseid in forum Wireless Networks
    Replies: 5
    Last Post: 27th April 2007, 07:48 AM

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •