+ Post New Thread
Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 15 of 42
Windows 8 Thread, Start Screen in Technical; Ok, this is where I am so far. I'm running Windows 8.1 Enterprise. I've pulled the AMDX's from the Client ...
  1. #1

    Little-Miss's Avatar
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    London
    Posts
    5,534
    Thank Post
    2,376
    Thanked 750 Times in 459 Posts
    Blog Entries
    2
    Rep Power
    543

    Start Screen

    Ok, this is where I am so far.
    • I'm running Windows 8.1 Enterprise.
    • I've pulled the AMDX's from the Client because I didn't get what I needed from the MSI downloaded from MS.
    • I created an XML file of the customised Start Screen using Powershell
    • Have placed said XML file in a share on the network. I placed it in the file share that users get their desktop icons from as they have access to his folder.
    • As these are the only Win8's I have, I created a GPO in the computer OU and have changed that accordingly.


    Problem is, only my domain administrator account is picking it up at the moment. This makes me think permissions...

    I've created a new share and have opened it up to everyone for now....still doesn't seem to work.

    Any suggestions?

    All I get at the moment is the Sound Recorder tile...

  2. #2
    cromertech's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Cromer by the coast
    Posts
    731
    Thank Post
    177
    Thanked 109 Times in 97 Posts
    Rep Power
    54
    Have you checked the file permissions on the actual xml file itself?
    Which account did you use to create the xml file in the first place. I used a local machine account to do this but I'm unsure if using a domain account will give you a different file. I placed mine in the netlogon share for the domain as I was guaranteed everyone has read access there.

  3. Thanks to cromertech from:

    Little-Miss (15th January 2014)

  4. #3

    Little-Miss's Avatar
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    London
    Posts
    5,534
    Thank Post
    2,376
    Thanked 750 Times in 459 Posts
    Blog Entries
    2
    Rep Power
    543
    I have had it in netlogon as well but it just doesn't seem to work.

    What would you expect the see permission wise on the file?

    edit: pretty sure I used local Admin to make it....
    Last edited by Little-Miss; 15th January 2014 at 01:41 PM.

  5. #4
    cromertech's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Cromer by the coast
    Posts
    731
    Thank Post
    177
    Thanked 109 Times in 97 Posts
    Rep Power
    54
    I would expect to see the file inheriting permissions but stranger things have happened.
    I've just been back to my setup and I did use a domain user to create the layout. Made a user account just for this purpose with domain admin rights so that they were able to elevate the powershell prompt.

    Last thing to look at is if you have the group policy set to remove the all users start menu folders. (user setting/admin templates/start menu & taskbar/remove common program folders from the start menu) A lot of the tiles will relate to the all users start menu and if this setting is on they disappear. This caught me out as the resulting start layout had no desktop, pc or IE tiles.

  6. #5

    Little-Miss's Avatar
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    London
    Posts
    5,534
    Thank Post
    2,376
    Thanked 750 Times in 459 Posts
    Blog Entries
    2
    Rep Power
    543
    The only others I've messed with were:
    Prohibit access to Control Panel and PC settings Enabled
    Hide Network Locations icon on desktop

    I've unconfigured them just to test but it doesn't seem to make a difference. Grr...

  7. #6
    cromertech's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Cromer by the coast
    Posts
    731
    Thank Post
    177
    Thanked 109 Times in 97 Posts
    Rep Power
    54
    Only other thing I can think of at the moment is are you able to open the xml file and edit it? I had this problem when I didn't specify the file type to be XML on the command line so I ended up with a bin file with an xml extension.

  8. #7

    Little-Miss's Avatar
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    London
    Posts
    5,534
    Thank Post
    2,376
    Thanked 750 Times in 459 Posts
    Blog Entries
    2
    Rep Power
    543
    Oh will check that too.

    Thanks for your help so far. Feel like I'm so close to cracking this!

  9. #8

    FN-GM's Avatar
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    UK
    Posts
    15,942
    Thank Post
    886
    Thanked 1,694 Times in 1,472 Posts
    Blog Entries
    12
    Rep Power
    447
    I would store the file locally. It will put less stress on the network and make things a little better.

    Actually might sort your issues out.

  10. #9
    DocHouse's Avatar
    Join Date
    Jul 2011
    Location
    brum
    Posts
    712
    Thank Post
    152
    Thanked 82 Times in 74 Posts
    Rep Power
    47
    I've stored it as a local admin on two pc's that i'm testing, I've done the same as Little Miss and used a local GPO to lock down control panel and network tools, nothing seems to be straightforward though as Metro doesn't work with shared setting and desktop icons, hence it's disabled and machines boot to desktop. In an ideal world it'd make more sense to have the machines as stand alone with pupil, staff and admin that pick up printers, mapped drives and internet access from network access as they are only used in a single class, but it'd mean a lot of training and restructuring of the file system which is a pig anyway!

    Don't like it and want to go back to 7 so much easier on the brain!

  11. #10

    Little-Miss's Avatar
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    London
    Posts
    5,534
    Thank Post
    2,376
    Thanked 750 Times in 459 Posts
    Blog Entries
    2
    Rep Power
    543
    I was wondering if I could use a script to pop it on the machine locally, but I'd like to try and get it working this way first.

  12. #11

    Join Date
    Jan 2014
    Posts
    1
    Thank Post
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    Rep Power
    0
    File permissions or re-check GPO.

  13. #12

    Little-Miss's Avatar
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    London
    Posts
    5,534
    Thank Post
    2,376
    Thanked 750 Times in 459 Posts
    Blog Entries
    2
    Rep Power
    543
    Right, if try to edit it, it opens in notepad with the extention XML, so i'm guessing that's all good.

    I've set it as a Computer configuration...that's ok isnt it?

    Authenticated Users having read/read&execute permissions on the file is enough isn't it? Mines sat in the netlogon share, i would've thought permission would've been inherited....

  14. #13
    cromertech's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Cromer by the coast
    Posts
    731
    Thank Post
    177
    Thanked 109 Times in 97 Posts
    Rep Power
    54
    Quote Originally Posted by Little-Miss View Post
    Right, if try to edit it, it opens in notepad with the extention XML, so i'm guessing that's all good.
    And you get proper notation? i.e. you can actually read what it says?

    I've set it as a Computer configuration...that's ok isnt it?
    I have mine set as user options but will test with the computer config side too

    Authenticated Users having read/read&execute permissions on the file is enough isn't it? Mines sat in the netlogon share, i would've thought permission would've been inherited....
    That seems to be fine.

  15. #14

    Join Date
    May 2010
    Location
    UK
    Posts
    165
    Thank Post
    40
    Thanked 9 Times in 9 Posts
    Rep Power
    10
    Quote Originally Posted by Little-Miss View Post
    All I get at the moment is the Sound Recorder tile...
    By that do you mean ordinary users are getting the Sound Recorder tile from the XML? If so that sounds like its more to do with the links in the XML rather than permissions...

  16. #15
    cromertech's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Cromer by the coast
    Posts
    731
    Thank Post
    177
    Thanked 109 Times in 97 Posts
    Rep Power
    54
    I can't get it to work at all as a Computer setting only as a user one.

SHARE:
+ Post New Thread
Page 1 of 3 123 LastLast

Similar Threads

  1. Start Screen, Metro deployment. HELP!!!
    By mike86 in forum Windows 8
    Replies: 13
    Last Post: 28th June 2013, 04:17 PM
  2. Setting default start screen with default tiles
    By alfatec in forum Windows 8
    Replies: 1
    Last Post: 15th March 2013, 04:23 AM
  3. Replies: 0
    Last Post: 11th February 2013, 11:31 PM
  4. Replies: 1
    Last Post: 17th November 2012, 06:43 PM
  5. managing the start screen
    By sted in forum Windows 8
    Replies: 8
    Last Post: 27th October 2012, 03:44 AM

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •