+ Post New Thread
Results 1 to 5 of 5
Windows 7 Thread, Mixed XP windows 7 domain login times on windows 7 exceeding 30 seconds in Technical; Hi, I'm having a problem on my 2003 based domain. I have both XP and W7 computers working together. Up ...
  1. #1

    Join Date
    Feb 2011
    Posts
    82
    Thank Post
    1
    Thanked 5 Times in 4 Posts
    Rep Power
    8

    Mixed XP windows 7 domain login times on windows 7 exceeding 30 seconds

    Hi, I'm having a problem on my 2003 based domain. I have both XP and W7 computers working together. Up until about a week ago the windows 7 PC's were logging in at about 20 seconds which was perfectly acceptable.

    But now logging in is taking 30 - 40 seconds.. I can't seem to figure out why as nothing has changed really.

    Users have roaming profiles and application data redirection. I tried removing the users profile and app data but doesn't seem to make any difference. It will recreate the profile and then logging in is still at about 30 - 40 seconds.

    I have cached profiles enabled as I assumed that would speed things up... like I said before a week ago it was just fine..

    It's not anything with the solid colour on the desktop because I use a jpeg background.

    I'm running out of ideas really, not sure what it could be.

    Just to say I'm all for moving from XP to Windows 7 but sometimes I wish Windows 7 would at least tease you with a desktop while logging in like XP did.. At least it showed something was happening instead of staring at a welcome screen.

    I also checked the eventvwr and its clean across the board..

    Any help would be appreciated greatly
    Last edited by MaXiM; 1st June 2011 at 08:30 PM.

  2. #2

    Join Date
    Feb 2011
    Posts
    82
    Thank Post
    1
    Thanked 5 Times in 4 Posts
    Rep Power
    8
    Ok well I've made some progress after a whole morning tweaking. I now know it's Sophos Anti Virus that is the cause but I'm not sure what I can do to fix it though because I need to have sophos installed on all the clients.

  3. #3
    Duke5A's Avatar
    Join Date
    Jul 2010
    Posts
    806
    Thank Post
    83
    Thanked 132 Times in 115 Posts
    Blog Entries
    8
    Rep Power
    32
    To get Win7 to give some verbosity to login events try enabling Verbose vs normal status messages in GPO. It can be found under Computer>Policies>Administrative Templates>System.

    Also, I found it to be easier to maintain two separate computer policies for Win2k/XP and Vista/7. You don't need to separate machines into different organization units either. You can create WMI filters in AD and apply them to the policies so the 2k/XP policy doesn't get applied to Vista/7 clients and visa versa.

  4. #4

    Join Date
    Feb 2011
    Posts
    82
    Thank Post
    1
    Thanked 5 Times in 4 Posts
    Rep Power
    8
    Ok, I've managed to solve my problem. After tweaking in Sophos Enterprise I found some options to ignore scanning *.ntuser and remote scanning files.
    I applied this to the windows 7 machines and now they are doing 24 second logins on cold boot which is fine by me considering they are in a mixed XP environment with loopback policies etc.

    Hope this might help others with the similar issues.

  5. #5

    Join Date
    Feb 2011
    Posts
    82
    Thank Post
    1
    Thanked 5 Times in 4 Posts
    Rep Power
    8
    Also, I found it to be easier to maintain two separate computer policies for Win2k/XP and Vista/7. You don't need to separate machines into different organization units either. You can create WMI filters in AD and apply them to the policies so the 2k/XP policy doesn't get applied to Vista/7 clients and visa versa.
    [/QUOTE]

    I use loop back in merge which seems to work. i have an ou for my windows 7 computers with the W7 GPO in there which does the loopback (to apply themes and a couple of other diff settings).

    The WMI idea sounds interesting, haven't tried that before but I have read about it so I might look into it, thanks.

SHARE:
+ Post New Thread

Similar Threads

  1. Windows 7 Login times......
    By ojhext in forum Windows 7
    Replies: 40
    Last Post: 14th June 2011, 02:20 PM
  2. Windows 7 & xp mixed network
    By craigg in forum Windows 7
    Replies: 2
    Last Post: 4th March 2011, 03:33 PM
  3. Windows 7 Enterprise on a mixed network
    By gingesean in forum Windows 7
    Replies: 16
    Last Post: 4th October 2010, 09:40 AM
  4. PC's refuse to login to domain unless rebooted a few times
    By ginger9991 in forum Windows Server 2000/2003
    Replies: 7
    Last Post: 15th November 2009, 02:42 PM
  5. Windows 98 on domain: Local login
    By AntiThesis in forum Windows
    Replies: 18
    Last Post: 7th June 2009, 08:20 PM

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •