+ Post New Thread
Results 1 to 6 of 6
Windows 7 Thread, Custom Start Menu and Desktop issue in Technical; Hello, Bit of a strange issue, we use a custom start menu and desktop for our students. These are shortcuts ...
  1. #1

    Join Date
    May 2012
    Posts
    27
    Thank Post
    8
    Thanked 2 Times in 2 Posts
    Rep Power
    5

    Custom Start Menu and Desktop issue

    Hello,

    Bit of a strange issue, we use a custom start menu and desktop for our students. These are shortcuts linked to our server and set out via a GPO. For some reason, when a student logs into windows all they can see is the standard W7 wallpaper with no desktop icons or start menu shortcuts although they can browse the internet and access their files. The strangest issue is the problem is intermittent, the same student can log onto a different machine and all desktop icons are there but if they log off and back in again they just disappear. I have tried everything from deleting the profile on the local machine copying profile from another PC even restricting the users folder on the C drive. We don't use roaming profiles for the students. Whilst im on the subject, is there anyway I can stop local profiles being saved to each PC? Just clutters everything up. Sorry for the massive paragraph. Any help would be appreciated.

    Thanks

    Ryan

  2. #2

    tmcd35's Avatar
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    Norfolk
    Posts
    5,854
    Thank Post
    874
    Thanked 941 Times in 778 Posts
    Blog Entries
    9
    Rep Power
    336
    We have the same issue crop up here every now and then and 99.999% of the time it is a profile issue. One thing to be weary of is Win 7 hides some profile stuff in the registry that might need cleaning out as when you delete the old profile:

    How to Fix Temporary Profile in Windows 7

  3. #3
    stevenlong1985's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Birmingham
    Posts
    510
    Thank Post
    756
    Thanked 105 Times in 70 Posts
    Rep Power
    71
    Hey @ryanplym,
    I had this issue a last week, that fix from @tmcd35 does works, but I was plagued with more issues after, so switched over back to roaming profiles and gave everyone new profiles that seem to worked.

    Oh and make sure that your folder redirection is like this \\SERVER.DOMAIN.PRI\ICONS\Students\Desktop

    and in your GPO
    user configuration > Administrative templates > start menu and task bar > "Remove all Programs list from the start menu" is Disabled

  4. Thanks to stevenlong1985 from:

    ryanplym (11th February 2013)

  5. #4

    tmcd35's Avatar
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    Norfolk
    Posts
    5,854
    Thank Post
    874
    Thanked 941 Times in 778 Posts
    Blog Entries
    9
    Rep Power
    336
    Quote Originally Posted by stevenlong1985 View Post
    Hey @ryanplym,
    so switched over back to roaming profiles and gave everyone new profiles that seem to worked.

    Oh and make sure that your folder redirection is like this \\SERVER.DOMAIN.PRI\ICONS\Students\Desktop
    This is how our set up is. We use roaming profiles. They just become corrupt from time to time (9/10 student not login off properly or staff login in to 2 or more machines, grrr). When this happens it seems you have to do both. Delete the old roaming profile from the local computer and the server, and, delete the profile from the registery. User should get new profile when they login next and the issues resolved - until the next time they corrupt it

  6. #5

    Join Date
    May 2012
    Posts
    27
    Thank Post
    8
    Thanked 2 Times in 2 Posts
    Rep Power
    5
    Hi all,

    Thankyou all so much for your help. @stevenlong1985 I have just applied your settings hopefully this will work on Monday. I will let you know

    Thanks again and have a great weekend,
    Ryan

  7. #6

    Join Date
    May 2012
    Posts
    27
    Thank Post
    8
    Thanked 2 Times in 2 Posts
    Rep Power
    5
    Hi @stevenlong1985

    Just wanted to say a massive thanks. That worked! Every machine now logs in without issues.

    Thanks again

    Respectfully,
    Ryan

  8. Thanks to ryanplym from:

    stevenlong1985 (11th February 2013)

SHARE:
+ Post New Thread

Similar Threads

  1. Replies: 1
    Last Post: 23rd April 2014, 04:31 PM
  2. Start Menu and Desktop lost on DFS
    By deano in forum Windows 7
    Replies: 3
    Last Post: 27th November 2011, 12:52 PM
  3. Replies: 5
    Last Post: 1st November 2011, 01:05 PM
  4. Replies: 6
    Last Post: 23rd March 2011, 07:51 AM
  5. Custom Start menu problem
    By iSteve in forum Windows
    Replies: 2
    Last Post: 9th August 2007, 11:51 AM

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •