+ Post New Thread
Results 1 to 6 of 6
Windows 7 Thread, The Driver Disconnected while associating . . . in Technical; This issue is driving me crazy, literally so if anyone can help I'd be really grateful! The issue is to ...
  1. #1

    maniac's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Kent
    Posts
    3,070
    Thank Post
    210
    Thanked 430 Times in 310 Posts
    Rep Power
    144

    The Driver Disconnected while associating . . .

    This issue is driving me crazy, literally so if anyone can help I'd be really grateful!

    The issue is to do with the initialisation of the wireless network on certain machines.

    The general problem is the wireless network taking over a minute to connect when the machine is started up, the login prompt is there, but any attempt to login wirelessly just results in the error 'there are no logon servers available to service your request' as I'd expect as I've set windows to require a domain controller to login as these are laptops intended for multiple student use.

    Co-inciding with the lack of connectivity are two errors in the event log for the WLAN-Autoconfig:
    Event 11002 - wireless network association failed - the driver disconnected while associating Dot11 Status code 2 ; followed by
    Event 8002 - WLAN autoconfig service failed to connect to a wireless network - the driver disconnected while associating

    This is consistant almost every boot, although 1 in 5 the WLAN connects fine without a problem.

    Almost exactly a minute later the Wlan connects fine as it should and you can logon.

    The GPO controlling the WLAN connection works fine on some of our other windows 7 laptops without these errors.

    When the Wlan fails association, there is no log of any attempted connection on our Wireless network controller log. We have a meru wireless system backed by MS IAS server for authentication and it is setup in a pretty 'standard' way, nothing special with only a single SSID. Windows XP laptops and some of our windows 7 laptops connect to this without a problem, I am only getting this issue with certain wieless cards it would appear.

    The Specific laptops I've got problems with are the Dell 5410 laptop with an Intel Centrino N6200 AGN wireless card and a Stone NT309 with an Intel Centrino N6235 wireless card.

    I have tried loads of different things to solve this amongst them.

    Removing all GPO's except the wireless settings from the machines
    Changing just about every setting on the wireless configuration that I can and testing after every change
    Turning off things like the powersaving options on the wireless card
    Trying at least 3 or 4 different versions of the Intel Wlan driver
    Limiting the card to just using G band
    Deleting and re-installing the drivers totally
    Changing the service startup order so the networking services are started last and then again so they are started first
    Uninstalling the antivirus program (sophos in this case)

    Probably other things I can't think of right now.

    Absolutely nothing appears to make any difference, these wireless cards keep coming up with this error consistantly almost every boot and I really cannot figure out why. I really need to try and find a solution to this problem so anything else anyone can suggest trying would be very useful.

    Cheers

    Mike.

  2. #2

    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Cambridge
    Posts
    82
    Thank Post
    3
    Thanked 11 Times in 10 Posts
    Rep Power
    33
    Hi Mike
    I'll reply privately so we can check the Meru config for you and triple check that side of things is correct.
    Thx
    Mark

  3. #3

    SYNACK's Avatar
    Join Date
    Oct 2007
    Posts
    11,239
    Thank Post
    882
    Thanked 2,742 Times in 2,316 Posts
    Blog Entries
    11
    Rep Power
    784
    Not sure if its the same thing but I had something similar with a D-Link PCMCIA card and D-Link home router and XP (it was a long time ago). It could not handle the encryption properly as the 802.11x stuff broke. I think there was a service that kicked in to try and enable it (11x or WLAN encryption or something). By disabling that service it allowed the connection to work fine, also removed any bindings from the wireless adapter to 802.11x.

    May not be related given the time difference but the symptoms sounded familiar.

  4. #4

    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Cambridge
    Posts
    82
    Thank Post
    3
    Thanked 11 Times in 10 Posts
    Rep Power
    33
    Hi Mike
    Thanks for making contact and glad we could solve this problem for you.
    Many thanks
    Mark

  5. #5

    SYNACK's Avatar
    Join Date
    Oct 2007
    Posts
    11,239
    Thank Post
    882
    Thanked 2,742 Times in 2,316 Posts
    Blog Entries
    11
    Rep Power
    784
    Quote Originally Posted by mhowell View Post
    Hi Mike
    Thanks for making contact and glad we could solve this problem for you.
    Many thanks
    Mark
    @mhowell - And the solution was?

  6. #6

    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Cambridge
    Posts
    82
    Thank Post
    3
    Thanked 11 Times in 10 Posts
    Rep Power
    33
    Hi Synack, some clients react angrily to band steering.
    We looked at the staion logs for maniac and spotted the clients misbehaving, so we disabled this
    Feel free to get in touch directly mhowell@merunetworks.com
    MAny thanks

  7. Thanks to mhowell from:

    SYNACK (28th November 2012)

SHARE:
+ Post New Thread

Similar Threads

  1. Replies: 2
    Last Post: 31st October 2011, 09:33 PM
  2. Can someone send me the drivers...
    By Little-Miss in forum General Chat
    Replies: 7
    Last Post: 5th July 2011, 11:03 AM
  3. Replies: 12
    Last Post: 13th April 2010, 05:44 PM
  4. Replies: 5
    Last Post: 15th November 2009, 12:33 PM
  5. unable to copy the driver file macromix.dll
    By goodhead in forum Windows
    Replies: 1
    Last Post: 19th January 2009, 11:46 AM

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •