+ Post New Thread
Results 1 to 7 of 7
Virtual Learning Platforms Thread, Moodle - Permissions are not working in Technical; I have moodle setup and working, but when I edit the user permissions and roles, it seems to have no ...
  1. #1

    Join Date
    Nov 2009
    Location
    Manchester
    Posts
    1,114
    Thank Post
    6
    Thanked 221 Times in 200 Posts
    Rep Power
    56

    Moodle - Permissions are not working

    I have moodle setup and working, but when I edit the user permissions and roles, it seems to have no effect at all. Cource creators cannot create courses, or even edit existing courses.

    Also the role changes made to permissions access to a block (the MRBS in this case) have no effect, an administrator can still do everything, but the lower down roles are having no effect, neither locally or systemwide.

    Any ideas?

  2. #2

    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Preston
    Posts
    369
    Thank Post
    14
    Thanked 86 Times in 79 Posts
    Rep Power
    31
    Ok -well - can you give a few more details about which "permissions" you have been altering?
    For example course creators should be assigned to a category and they can only create courses within that category - have you done anything over and above that?
    The MRBS block does involve some editing of permissions -iirc -giving a front page role to the people you want to use it - haven't played with if for a couple of years but the instructions for that should be with its download at moodle.org

  3. #3

    Join Date
    Nov 2009
    Location
    Manchester
    Posts
    1,114
    Thank Post
    6
    Thanked 221 Times in 200 Posts
    Rep Power
    56
    The only permissions on a role I have edited are that of a student, but the issues I have affect all users tht are not admins.

    If I make a user a systemwide course creator, they should be able to create courses anywhere, however they cannot create courses at all. I did this as a test because my locally assigned user roles of course creator were not allowing the users to create a course.

    It appears to me that when a user logs in, moodle i failing to give them the permissions and they get the default authenticated users permissions.

  4. #4

    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Preston
    Posts
    369
    Thank Post
    14
    Thanked 86 Times in 79 Posts
    Rep Power
    31
    I don't have experience with LDAP - are you sending them to Moodle with course creator role in LDAP? If not, then they will all have the authenticated user role in Moodle until you assign them a role in a course/category or (rare occasions) site wide. Which permissions of a student did you edit?Is this a local install or is it online? If online, I 'm happy to take a look for you.

  5. #5

    Join Date
    Nov 2009
    Location
    Manchester
    Posts
    1,114
    Thank Post
    6
    Thanked 221 Times in 200 Posts
    Rep Power
    56
    The permissions aren't working properly both site wide or locally assigned, I'm beginning to believe the install has gone faulty s the issue effects everyone except those with the administrator role, again both locally assigned and site wide. The install is online though, so if your available to have a quick look and would be able to if youc ould PM me that would be great.

  6. #6

    Join Date
    Nov 2009
    Location
    Manchester
    Posts
    1,114
    Thank Post
    6
    Thanked 221 Times in 200 Posts
    Rep Power
    56
    I've solved the problem, there was a permission within the authenticated user role set as "Prohibit" when it should have been "Prevent", one simple misclick had casued all the faults I was encountering.

  7. #7

    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Preston
    Posts
    369
    Thank Post
    14
    Thanked 86 Times in 79 Posts
    Rep Power
    31
    Cool. Saw Howard had volunteered to help over on moodle.org too. Glad you got it sorted Always worth trying to avoid "prohibit" where at all possible



SHARE:
+ Post New Thread

Similar Threads

  1. Permissions not working?
    By Jambo_C in forum Windows Server 2000/2003
    Replies: 7
    Last Post: 9th April 2010, 12:14 PM
  2. Moodle permissions
    By Hightower in forum Virtual Learning Platforms
    Replies: 1
    Last Post: 13th November 2009, 02:04 PM
  3. [Ubuntu] Moodle not working!
    By Hightower in forum *nix
    Replies: 13
    Last Post: 7th September 2009, 07:36 PM
  4. Moodle LDAP not working :(
    By FN-GM in forum Virtual Learning Platforms
    Replies: 9
    Last Post: 22nd April 2009, 10:09 AM
  5. Permissions not working
    By mark in forum Windows
    Replies: 5
    Last Post: 19th October 2005, 01:21 PM

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •