+ Post New Thread
Results 1 to 4 of 4
O/S Deployment Thread, Getting multicast working in Technical; After 2 weeks of thinking multicasting wasnt working with MDT , today I've thought that perhaps it actually is. What ...
  1. #1

    Join Date
    Jul 2006
    Location
    London
    Posts
    2,963
    Thank Post
    160
    Thanked 153 Times in 117 Posts
    Rep Power
    50

    Getting multicast working

    After 2 weeks of thinking multicasting wasnt working with MDT, today I've thought that perhaps it actually is.

    What made me think it isnt working is that on the clients you get 'Attempting multicast transfer' with the bar stuck at a tiny percentage, until they seemingly give up and start the 'expanding windows files' bit

    But looking at the multicast bit in WDS, both clients are listed and transfer appears to be taking place. I've attached a screenshot.

    So in fact, does MDT/WDS transfer the whole image first, then files are expanded at the client end? Eg is my setup in fact working?
    The thing that made me think it wasnt working is that it didnt seem to be going very quickly but I suppose I wouldnt see much benefit with 2 computers anyway


    multicast.jpg

  2. #2

    Join Date
    Jul 2006
    Location
    London
    Posts
    2,963
    Thank Post
    160
    Thanked 153 Times in 117 Posts
    Rep Power
    50
    Anyone?

    Also, although it was working across some switches, trying to image some machines in another area (goes through the core and then one Procurve 2610, both with multicasting switched on) and multicasting wont even work in the way I described above - transfer rate never gets above 128Kbps

    Just dont understand it

  3. #3
    ranj's Avatar
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    Birmingham
    Posts
    733
    Thank Post
    101
    Thanked 42 Times in 32 Posts
    Rep Power
    25
    We are in the process of rolling Windows 7 to about 160 machines I am interesting in looking at the multicast options in WDS (which we haven't set up at the moment) as I understand we will be able to rollout the same image to multiple machines at the same time and multicasting in WDS will certainly help the process.

    Our plan was to rollout this evening and come back in the morning and hopefully the imaging will be completed so we can do some post installation tasks and its all done.

    Does anyone have any tips on how best to set this up and things we should look out for?

    Thanks

  4. #4
    DMcCoy's Avatar
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Isle of Wight
    Posts
    3,505
    Thank Post
    10
    Thanked 508 Times in 445 Posts
    Rep Power
    116
    I have found WDS multicast to be broken with the HP Procurve small switches, 1Gb uplink, but only 100Mb to the clients, such as the 2510s. I had throughput issues (200KB/s or so). The all Gb switches perform as expected. On the Gb switches it all works very well with an average of 20MB/s to clients when multicasting,

    The multicast is not broken on the small Procurves when using Ghost multicast, which means i've not been able to find one specific thing to blame yet, ghost perfoms as expected (12MB/s).

    As for MDT/WDS:

    If the client moves to expanding windows files without reaching 100% on then it has dropped back to unicast mode.

    Unicast = client starts on "expanding windows files"
    Multi = client starts with "copying" first then moves to the expanding phase.

    If you are multicasting you really need switches that support IGMP filtering, and it must be turned ON. This will also need to be turned on at a vlan level if you use mulitiple vlans.



SHARE:
+ Post New Thread

Similar Threads

  1. [Fog] Need fog help with multicast please :)
    By bart21 in forum O/S Deployment
    Replies: 3
    Last Post: 3rd November 2011, 07:36 PM
  2. [Fog] FOG Multicast (common)?
    By andy_whitlock in forum O/S Deployment
    Replies: 8
    Last Post: 27th October 2011, 10:35 AM
  3. [Ghost] Free Multicast imaging solution
    By Richbrown in forum O/S Deployment
    Replies: 4
    Last Post: 3rd February 2010, 07:44 AM
  4. Issue using Ping Image multicast
    By TechSupp in forum Windows
    Replies: 0
    Last Post: 3rd June 2009, 10:21 AM
  5. [Fog] Fog Multicast
    By rocknrollstar in forum O/S Deployment
    Replies: 2
    Last Post: 25th May 2009, 10:23 AM

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •