+ Post New Thread
Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 15 of 18
*nix Thread, FOG + ClamAv in Technical; Morning all Having a serious headache with getting fog + ClamAv working, i assign a virus scan to a client ...
  1. #1
    kevbaz's Avatar
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Plymouth
    Posts
    855
    Thank Post
    129
    Thanked 69 Times in 47 Posts
    Rep Power
    43

    FOG + ClamAv

    Morning all

    Having a serious headache with getting fog + ClamAv working, i assign a virus scan to a client and it pxe boots fine, loads up the scanning page, claims that it is updating clamav but then errors saying no database files were found.

    Im assuming its somethign to do with proxy authentication but cant seem to be able to get around it at all,

    any ideas?

  2. #2
    Arcath's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Lancashire
    Posts
    972
    Thank Post
    102
    Thanked 116 Times in 101 Posts
    Rep Power
    74
    have you tried updating clam av on the fedora machine? then the clients shouldnt have to update it

  3. Thanks to Arcath from:

    kevbaz (28th September 2009)

  4. #3
    kevbaz's Avatar
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Plymouth
    Posts
    855
    Thank Post
    129
    Thanked 69 Times in 47 Posts
    Rep Power
    43
    well when i run freshclam is gives a command not recognised error, i try clamscan and it scans a folder.

    not really sure how to get it working so any help is very much appreciated

  5. #4
    Arcath's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Lancashire
    Posts
    972
    Thank Post
    102
    Thanked 116 Times in 101 Posts
    Rep Power
    74
    is it bash saying that?

    could it be that freshclam isnt installed? if it is maybe the symlink doesnt exist. Look for a freshclam file on your HDD (probabbly gonna be somewhere in /usr)

  6. #5
    kevbaz's Avatar
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Plymouth
    Posts
    855
    Thank Post
    129
    Thanked 69 Times in 47 Posts
    Rep Power
    43
    ok just ran yum install *clamav and that went through fine, then i ran *clamav-update and that downloaded and installed fine, i then typed clamscan and i got the error that the database is over 7 days old??

    the fog av task reports theres no database files in the usr/local/share/clamav ?

  7. #6
    kevbaz's Avatar
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Plymouth
    Posts
    855
    Thank Post
    129
    Thanked 69 Times in 47 Posts
    Rep Power
    43
    just edited this line

    #DatabaseMirror db.XY.clamav.net

    to

    DatabaseMirror db.uk.clamav.net

    tried to freshclam and got an error that it cant parse the config file?

    edit


    forgot to comment out the EXAMPLE line but were still gettting an error when trying to freshclam?

    cannot read name.cbd header
    Last edited by kevbaz; 28th September 2009 at 12:00 PM.

  8. #7
    Arcath's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Lancashire
    Posts
    972
    Thank Post
    102
    Thanked 116 Times in 101 Posts
    Rep Power
    74
    now it might be a proxy issue, not able to read the headers file.

    can you ping "db.uk.clamav.net" from the fedora machine

  9. #8
    kevbaz's Avatar
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Plymouth
    Posts
    855
    Thank Post
    129
    Thanked 69 Times in 47 Posts
    Rep Power
    43
    i get unknown host? but i can yum update fine

  10. #9
    ricki's Avatar
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    uk
    Posts
    1,475
    Thank Post
    20
    Thanked 164 Times in 157 Posts
    Rep Power
    52
    Hi

    Have you set the proxy settiungs in freshclam.conf

    Ubuntu Manpage: freshclam.conf - Configuration file for Clam AntiVirus database update

    Richard

  11. Thanks to ricki from:

    kevbaz (28th September 2009)

  12. #10
    kevbaz's Avatar
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Plymouth
    Posts
    855
    Thank Post
    129
    Thanked 69 Times in 47 Posts
    Rep Power
    43
    how did i miss that one?!

    however i have set it but now get an error saying insecure permssions must have no more than 0700...

  13. #11
    Arcath's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Lancashire
    Posts
    972
    Thank Post
    102
    Thanked 116 Times in 101 Posts
    Rep Power
    74
    that will be on the clamav database folder, you probabbly want to remove the read/write permissions from everyone and limit it to the owner and group.

    cant remeber the code, you will probabbly need to take away the execute permission aswell

  14. #12
    kevbaz's Avatar
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Plymouth
    Posts
    855
    Thank Post
    129
    Thanked 69 Times in 47 Posts
    Rep Power
    43
    that didnt work

    any other ideas? thanks for the help so far though

  15. #13
    Arcath's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Lancashire
    Posts
    972
    Thank Post
    102
    Thanked 116 Times in 101 Posts
    Rep Power
    74
    what folder is it complaining about having insure permissions on? can you post the `ls -l` line for that folder?

  16. #14
    kevbaz's Avatar
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Plymouth
    Posts
    855
    Thank Post
    129
    Thanked 69 Times in 47 Posts
    Rep Power
    43
    thanks for you help so far very appreciated

    managed to get freshclam working but running the virus scan via fog still doesnt work, it still complains that theres no database files found?

  17. #15
    kevbaz's Avatar
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Plymouth
    Posts
    855
    Thank Post
    129
    Thanked 69 Times in 47 Posts
    Rep Power
    43
    anyone?

SHARE:
+ Post New Thread
Page 1 of 2 12 LastLast

Similar Threads

  1. [Fog] FOG Help!
    By Dafty in forum O/S Deployment
    Replies: 2
    Last Post: 10th August 2011, 10:51 AM
  2. clamAV false posittive?
    By RabbieBurns in forum *nix
    Replies: 2
    Last Post: 18th May 2009, 11:08 AM
  3. Replies: 2
    Last Post: 11th June 2008, 12:11 PM
  4. clamav dependincy error
    By alonebfg in forum *nix
    Replies: 10
    Last Post: 10th December 2007, 08:23 AM
  5. Fog!
    By localzuk in forum Other Stuff
    Replies: 1
    Last Post: 23rd January 2007, 11:25 PM

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •