+ Post New Thread
Results 1 to 11 of 11
Network and Classroom Management Thread, AB Tutor Client 6.1 and WinXP SP3 in Technical; Has anyone else had issues with the latest version of the AB tutor client with WinXP SP3? The "ABClient" service ...
  1. #1
    ovek's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Posts
    94
    Thank Post
    5
    Thanked 16 Times in 14 Posts
    Rep Power
    13

    AB Tutor Client 6.1 and WinXP SP3

    Has anyone else had issues with the latest version of the AB tutor client with WinXP SP3?

    The "ABClient" service never starts with windows, if you login and manually start it its fine.

    Anyone run in to this problem?

  2. #2


    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Rural heck
    Posts
    2,662
    Thank Post
    120
    Thanked 434 Times in 353 Posts
    Rep Power
    126
    No, put I'm glad you've posted this since at the moment we're using SP2 and AB5, but we're likely yo be upgrading to SP3 and AB6 at easter.

  3. #3
    IanT's Avatar
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    @ the back of my server racks farting.....
    Posts
    1,891
    Thank Post
    2
    Thanked 118 Times in 109 Posts
    Rep Power
    59
    I installed the other day, no problems this end

    The suite we installed AB in is running XP SP3

  4. #4
    ovek's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Posts
    94
    Thank Post
    5
    Thanked 16 Times in 14 Posts
    Rep Power
    13
    Quote Originally Posted by IanT View Post
    I installed the other day, no problems this end

    The suite we installed AB in is running XP SP3

    Interesting... I wonder if there is something blocking it on the computer start up...

  5. #5
    ovek's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Posts
    94
    Thank Post
    5
    Thanked 16 Times in 14 Posts
    Rep Power
    13
    Humm even more interesting... After looking at the logs for the ABt Client it was a support program called "restart" in the ABControl folder that shutdown the service and never restarted it again.

    I wonder what restart.exe does? And why does ABt need to stop and start the service several times during a computer shutdown...
    Last edited by ovek; 18th March 2009 at 03:25 PM.

  6. #6

    Geoff's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    Fylde, Lancs, UK.
    Posts
    11,802
    Thank Post
    110
    Thanked 583 Times in 504 Posts
    Blog Entries
    1
    Rep Power
    224
    Upgraded 5 suites of 30 machines to v6.1 from v5.6 with no issues. The suites have also been reimaged though.

  7. #7

    Join Date
    Nov 2006
    Posts
    998
    Thank Post
    132
    Thanked 58 Times in 51 Posts
    Rep Power
    24
    Restart most likely detects when the ABCONTROL process is shut down, and loads it back up again. Something I always forget when I attempt to kill it in Task Manager...

  8. #8
    ovek's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Posts
    94
    Thank Post
    5
    Thanked 16 Times in 14 Posts
    Rep Power
    13
    After a quick phone call to AB Soft i've found out that several other people have reported issues with ABt with SP3 - but only recently...

    A recent windows security update that buggers ABt perhaps?

  9. #9

    Join Date
    Mar 2009
    Posts
    2
    Thank Post
    0
    Thanked 4 Times in 1 Post
    Rep Power
    0
    Hello All

    Although the majority seem to be running fine, we have a few people reporting the service not starting with SP3. We are still trying to find out the root cause but some people have reported that if you de-install and then re-install the client (manually) it works fine.

    To help us identify the problem, could I ask anyone with this issue to e-mail us the 'debug.log' file located in the 'C:\Program Files\ABControl\Log\' folder on the remote machine. This may give us some pointers.

    Thanks for your help.

    AB Support Team

  10. 4 Thanks to abconsulting:

    Dos_Box (19th March 2009), krisd32 (19th March 2009), meastaugh1 (19th March 2009), ovek (19th March 2009)

  11. #10
    mrforgetful's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Posts
    1,637
    Thank Post
    7
    Thanked 15 Times in 15 Posts
    Rep Power
    22
    Worked fine here when I tested it. Not got any AB6s installed right now though, thinking of upgrading when we decide who's paying!

    Not sure I'm keen on the inbuilt key logger...

  12. #11
    kesomir's Avatar
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    London
    Posts
    288
    Thank Post
    15
    Thanked 28 Times in 23 Posts
    Rep Power
    17
    I have had several problems with it on sp3 - crashing when logging in as admin for example.

    One of my terminal servers borked so that I coiuldnt rdp in on the console and ts users were crawling - had to log in on another session. Strangely, uninstalling and then clean installing it fixed (all mine were client upgrades from the a tutor control panel).

    Problem I have now is that on one of my labs, it thinks one of the machines is another machine in a different room and access that one when watching etc. (only get this problem when accessing it from within a group - when scanning all, it acesses both the machine in the room and the one in the other room fine).

SHARE:
+ Post New Thread

Similar Threads

  1. WINXP Logon Times (IE Branding =S)
    By BKGarry in forum Windows
    Replies: 8
    Last Post: 18th May 2010, 03:31 PM
  2. Ranger client install error after SP3
    By cookie_monster in forum Network and Classroom Management
    Replies: 2
    Last Post: 22nd August 2008, 04:06 PM
  3. Changing WinXP SIDs
    By park_bench in forum Windows
    Replies: 12
    Last Post: 24th January 2008, 09:35 AM
  4. AB Tutor Client Install
    By mseaney in forum Learning Network Manager
    Replies: 20
    Last Post: 5th April 2007, 09:14 AM
  5. How to tell WinXP from W2000
    By SimpleSi in forum Windows
    Replies: 3
    Last Post: 19th September 2006, 12:43 PM

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •