+ Post New Thread
Results 1 to 15 of 15
MIS Systems Thread, [SIMS] Address validation service status? in Technical; Does anybody know or have any idea when the address validation service is likely to return? It's been down for ...
  1. #1

    LosOjos's Avatar
    Join Date
    Dec 2009
    Location
    West Midlands
    Posts
    5,497
    Thank Post
    1,453
    Thanked 1,197 Times in 812 Posts
    Rep Power
    711

    [SIMS] Address validation service status?

    Does anybody know or have any idea when the address validation service is likely to return? It's been down for what seems like months now (it's at least 4 weeks)

  2. #2
    Sivadam's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Dronfield - Derbyshire
    Posts
    1,449
    Thank Post
    136
    Thanked 208 Times in 175 Posts
    Rep Power
    55
    Quote Originally Posted by LosOjos View Post
    Does anybody know or have any idea when the address validation service is likely to return? It's been down for what seems like months now (it's at least 4 weeks)
    Is that a local issue? It works ok here!
    See:- Home address problems again? (27396) on SupportNet

  3. #3

    LosOjos's Avatar
    Join Date
    Dec 2009
    Location
    West Midlands
    Posts
    5,497
    Thank Post
    1,453
    Thanked 1,197 Times in 812 Posts
    Rep Power
    711
    Quote Originally Posted by Sivadam View Post
    Is that a local issue? It works ok here!
    See:- Home address problems again? (27396) on SupportNet
    I thought it was national, our local support said that they are awaiting a patch from Capita...

  4. #4

    Join Date
    Jul 2010
    Location
    Nottingham
    Posts
    4
    Thank Post
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    Rep Power
    0
    Has anyone heard anything? We've had a call with Capita for months and we've got nowhere yet. We have around 10 schools on the blink.

  5. #5

    Join Date
    Jul 2010
    Location
    Hartlepool
    Posts
    2
    Thank Post
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    Rep Power
    0
    I'm also wondering if this is an ongoing issue. I'm in a school in Hartlepool and we have been without address validation for a couple of weeks. The server and clients seem to be able to connect to the necessary URL but without knowing the protocol, port etc it's difficult to troubleshoot further.

  6. #6
    Sarconia's Avatar
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    London
    Posts
    315
    Thank Post
    15
    Thanked 34 Times in 31 Posts
    Rep Power
    16
    It seems to be random, we get schools which report this on and off from time to time. It seems to resolve itself when I re-enter exactly the same settings into the SIMS Services screen and save it again but I've no idea why as they are exactly the same settings as before...

  7. #7

    LosOjos's Avatar
    Join Date
    Dec 2009
    Location
    West Midlands
    Posts
    5,497
    Thank Post
    1,453
    Thanked 1,197 Times in 812 Posts
    Rep Power
    711
    Well I was adding a couple of new pupils yesterday and it all seems to be working again now in Sandwell

  8. #8

    Join Date
    Jul 2010
    Location
    Hartlepool
    Posts
    2
    Thank Post
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    Rep Power
    0
    Quote Originally Posted by Sarconia View Post
    It seems to resolve itself when I re-enter exactly the same settings into the SIMS Services screen and save it again but I've no idea why as they are exactly the same settings as before...
    Is that proxy settings etc?

  9. #9

    Join Date
    Jul 2010
    Location
    Nottingham
    Posts
    4
    Thank Post
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    Rep Power
    0
    The issue moves around our schools, even workstations within schools. There are a couple of workstations out there that fail no matter what. We've asked Capita about checking the destination address for issues, maybe over subscribed sql connections or something. Got some weird responses like 'we don't know who owns or maintains that database'. Think I might have got a confused analyst though.

  10. #10

    Join Date
    Sep 2006
    Location
    London
    Posts
    1,332
    Thank Post
    36
    Thanked 353 Times in 238 Posts
    Rep Power
    79
    From what people are saying this has to be a local issue. There are odd periods, normally at night, when the service has to be taken down but not working on a few machines is highly unlikely to be the service.

  11. #11

    Join Date
    Jul 2010
    Location
    Nottingham
    Posts
    4
    Thank Post
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    Rep Power
    0
    This only started in May. Never any issues before that. We have instances where two workstations, next to each other, can both connect to the web address validation URL but only one can run the service. The next day both will work. The next day the one that originally worked will fail. We also have secondary schools where they move around to find a workstation that is in a working state. Over the course of a few weeks they have to move back and forth!

    I can't see how it is local. The situation would be static if that was so. Capita support have said much the same but cannot illustrate how every other internet service works OK but capita web address still fails (on random machines). I'm not letting them close it until they show how that could be so!

  12. #12

    Join Date
    Sep 2006
    Location
    London
    Posts
    1,332
    Thank Post
    36
    Thanked 353 Times in 238 Posts
    Rep Power
    79
    Jonjo - I've been checking up on this issue. Affected schools seem to be linked through the Synetrix firewall. They have rolled out a fix to allow HTTP 1.1 (what ever that is) and hopefully that will resolve the issue.

    More generally we've had a two instances of the service being down for a few hours due to the loss of the IP address.

  13. #13
    Sivadam's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Dronfield - Derbyshire
    Posts
    1,449
    Thank Post
    136
    Thanked 208 Times in 175 Posts
    Rep Power
    55
    Still not a problem here!
    As reported in second post of the thread!

  14. #14

    Join Date
    Jul 2010
    Location
    Nottingham
    Posts
    4
    Thank Post
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    Rep Power
    0
    Quote Originally Posted by PhilNeal View Post
    Jonjo - I've been checking up on this issue. Affected schools seem to be linked through the Synetrix firewall. They have rolled out a fix to allow HTTP 1.1 (what ever that is) and hopefully that will resolve the issue.

    More generally we've had a two instances of the service being down for a few hours due to the loss of the IP address.
    This is starting to make sense! Synetrix put a change on their firewall a few weeks ago to allow '5 on demand' traffic. We quickly found that the change broke parent pay and our cashless catering boxes. Synetrix put a permanent fix in this morning to address that which seems to fixed this issue as well (something to do with x-content headers - whatever they are!). We've running through our 16 calls to check all is well, 5 and counting with no issues!

    Unfortunately Phil, Capita now owns Synetrix so I can say with absolute certainty that it was Capita's fault all along!!

  15. #15

    Join Date
    Sep 2006
    Location
    London
    Posts
    1,332
    Thank Post
    36
    Thanked 353 Times in 238 Posts
    Rep Power
    79
    I hate collective responsibility!

SHARE:
+ Post New Thread

Similar Threads

  1. [SIMS] Reset the completion status of marksheets?
    By LosOjos in forum MIS Systems
    Replies: 5
    Last Post: 26th May 2010, 12:21 PM
  2. Replies: 2
    Last Post: 7th May 2010, 12:03 PM
  3. SIMS - Address Validation Problems
    By LosOjos in forum MIS Systems
    Replies: 7
    Last Post: 19th March 2010, 12:08 PM
  4. Service Status
    By faza in forum How do you do....it?
    Replies: 7
    Last Post: 20th November 2009, 03:01 PM
  5. sims address block
    By winklehock in forum MIS Systems
    Replies: 15
    Last Post: 16th December 2008, 02:26 PM

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •