+ Post New Thread
Results 1 to 9 of 9
Hardware Thread, Error auto detecting primary/ secondary-master in Technical; Getting the above error on a Dell Optiplex 755. Either message stops the PC booting randomly from cold. Warm booting ...
  1. #1
    mark's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Posts
    3,958
    Thank Post
    248
    Thanked 49 Times in 45 Posts
    Blog Entries
    2
    Rep Power
    46

    Error auto detecting primary/ secondary-master

    Getting the above error on a Dell Optiplex 755. Either message stops the PC booting randomly from cold. Warm booting usually works after that, although the user said it didn't work one day.

    Tried flashing the BIOS from A10 to A17. Swapped SATA cables. Same.

    On the 755 the HDD and DVD are both SATA. But why doesn't it boot with the DVD channel error?

    I'm going to try another HDD, but suspect is a motherboard fault.

    Suggestions welcome!

  2. #2
    chazzy2501's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    South West
    Posts
    1,781
    Thank Post
    213
    Thanked 263 Times in 213 Posts
    Rep Power
    67
    does the hard drive have a jumper to force it into sata 1 mode? Try it.

  3. Thanks to chazzy2501 from:

    mark (20th July 2011)

  4. #3

    Oaktech's Avatar
    Join Date
    Jul 2011
    Location
    Bournemouth
    Posts
    2,776
    Thank Post
    764
    Thanked 541 Times in 424 Posts
    Rep Power
    259
    Is there an option in the bios for modes of sata? we've got some 520's where you have to set the bios to different setting than default for the thing to come up, and they don't seem to be the same settings in all cases

  5. Thanks to Oaktech from:

    mark (20th July 2011)

  6. #4
    mark's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Posts
    3,958
    Thank Post
    248
    Thanked 49 Times in 45 Posts
    Blog Entries
    2
    Rep Power
    46
    Thx chazzy, will do.

    Yes OakTech I did try the other options. No good Thx anyway

  7. #5

    SYNACK's Avatar
    Join Date
    Oct 2007
    Posts
    11,084
    Thank Post
    853
    Thanked 2,679 Times in 2,272 Posts
    Blog Entries
    9
    Rep Power
    769
    Pri/Master sounds like an IDE fault, is there an option in the BIOS to disable the onboard IDE controller and is the SATA setup as AHCI rather than IDE emulation?

  8. Thanks to SYNACK from:

    mark (20th July 2011)

  9. #6
    mark's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Posts
    3,958
    Thank Post
    248
    Thanked 49 Times in 45 Posts
    Blog Entries
    2
    Rep Power
    46
    Thx Syn that sounds good. Will take a looksie.

  10. #7
    mark's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Posts
    3,958
    Thank Post
    248
    Thanked 49 Times in 45 Posts
    Blog Entries
    2
    Rep Power
    46
    Visited PC again tonight.... wasn't set to AHCI as it blue screens with that - there's either legacy or "raid autodetect/ ATA".... , both of which display the error. No jumpers on the pins at all. 160Gb WD Caviar.

    The user's been gone a couple of hours and it boots fine tonight from cold. Going into the setup th eHDD hadn't detected... like it's taking a long time to do so??

  11. #8

    SYNACK's Avatar
    Join Date
    Oct 2007
    Posts
    11,084
    Thank Post
    853
    Thanked 2,679 Times in 2,272 Posts
    Blog Entries
    9
    Rep Power
    769
    Could be the drive or cable are on their way out, have had both. If if bluescreens it obviously was not installed with the AHCI drivers to start with which is unfortunate.

    I'd replace the sata cable then look at swapping out the drive.

  12. Thanks to SYNACK from:

    mark (21st July 2011)

  13. #9
    mark's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Posts
    3,958
    Thank Post
    248
    Thanked 49 Times in 45 Posts
    Blog Entries
    2
    Rep Power
    46
    Thanks for that Syn.

SHARE:
+ Post New Thread

Similar Threads

  1. Replies: 1
    Last Post: 10th February 2011, 10:53 AM
  2. Operations Master Transfer - Error
    By CHR1S in forum Windows Server 2000/2003
    Replies: 3
    Last Post: 18th November 2010, 03:18 PM
  3. Replies: 1
    Last Post: 11th August 2010, 03:06 PM
  4. Primary sole tech/secondary support tech - which to choose?
    By znova in forum Educational IT Jobs
    Replies: 19
    Last Post: 5th June 2009, 10:51 AM
  5. Replies: 24
    Last Post: 6th September 2005, 12:26 PM

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •