+ Post New Thread
Results 1 to 8 of 8
Hardware Thread, CMOS(?) Problem in Technical; Foolishly decided to update the BIOS on my home machine (Medion MD8828 - no jokes, please) as there were a ...
  1. #1

    LeMarchand's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    The deepest pits of hell
    Posts
    2,198
    Thank Post
    303
    Thanked 339 Times in 241 Posts
    Rep Power
    143

    Unhappy CMOS(?) Problem

    Foolishly decided to update the BIOS on my home machine (Medion MD8828 - no jokes, please) as there were a couple of niggly USB issues and the update was supposed to address non-specific USB issues. Anyway, stalled part way through the process, left it a couple of hours and decided to reboot. After this if I held down the power button, the HDD span, as did the fan, but that's all that happened. Medion Customer Support used their disclaimer to basically tell me to get lost , so rather than get stuck with a 6 month old doorstop that cost a few hundred, I tried everything I could.

    I tried resetting the CMOS jumper to no avail and then (in desperation) tried booting with the CMOS battery removed - whereupon it booted up (obviously the clock was wrong); though if I restart the machine, it will only turn on if I flick the mains switch off and then press the power button. So, it's liveable with but I was wondering if anyone had any ideas on how I could get it working properly...

  2. #2


    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Northamptonshire
    Posts
    4,692
    Thank Post
    352
    Thanked 797 Times in 716 Posts
    Rep Power
    347
    If the removal of the battery makes it work, it suggests the settings are wrong more than the actual bios version. - Might be worth running the update again and seeing how it fares this time.

  3. Thanks to kmount from:

    LeMarchand (7th July 2008)

  4. #3

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    London
    Posts
    3,157
    Thank Post
    116
    Thanked 529 Times in 452 Posts
    Blog Entries
    2
    Rep Power
    124
    Check the make of motherboard (quick Google suggests it's an ASUS) and then check the motherboard web site for bios recovery - many modern motherboards seem to come with ways of recovering from a failed BIOS update.

  5. Thanks to srochford from:

    LeMarchand (7th July 2008)

  6. #4

    SYNACK's Avatar
    Join Date
    Oct 2007
    Posts
    11,189
    Thank Post
    875
    Thanked 2,717 Times in 2,302 Posts
    Blog Entries
    11
    Rep Power
    780
    Probably best to try the update again but download a fresh copy to make sure that it is not corrupted. If this fails and it is only 6 months old warranty it, tell them it just stopped working and demand that they repair or replace it (after backing up your HD of course).

  7. Thanks to SYNACK from:

    LeMarchand (7th July 2008)

  8. #5

    LeMarchand's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    The deepest pits of hell
    Posts
    2,198
    Thank Post
    303
    Thanked 339 Times in 241 Posts
    Rep Power
    143
    Quote Originally Posted by kmount View Post
    If the removal of the battery makes it work, it suggests the settings are wrong more than the actual bios version. - Might be worth running the update again and seeing how it fares this time.
    Yeah, was leaning towards this, but didn't want to mess with it further. However, now i'm using it I finding more things that aren't working .

    Quote Originally Posted by srochford View Post
    Check the make of motherboard (quick Google suggests it's an ASUS) and then check the motherboard web site for bios recovery - many modern motherboards seem to come with ways of recovering from a failed BIOS update.
    It's some sort of bespoke MSI (MS-7502) that (needless to say) I can't find on the MSI site . There's nothing in the manual I found online . (If only I could find a replacement mobo online - not that I'd be particularly happy about having to buy a new one).

    Quote Originally Posted by SYNACK View Post
    Probably best to try the update again but download a fresh copy to make sure that it is not corrupted. If this fails and it is only 6 months old warranty it, tell them it just stopped working and demand that they repair or replace it (after backing up your HD of course).
    Good idea - downloaded, but I probably won't try tonight (bit of thunder, don't want the power to go whilst it's flashing). Unfortunately I've already let Medion know that it was thier update that screwed the pooch and their response was "tough luck, sucker". They might get suspicious if I claimed it had been cured and then went mysteriously down...

  9. #6

    LeMarchand's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    The deepest pits of hell
    Posts
    2,198
    Thank Post
    303
    Thanked 339 Times in 241 Posts
    Rep Power
    143

    Talking

    SUCCESS!

    I finally stopped prevaricating and reflashed the BIOS (admittedly, to my saved copy of the original BIOS) and, barring a few possibly non-related quirks, everything seems fine.

    So a big "Thank You" to the folk who helped - you rock! A big "**** You" to Medion's non-existent customer support - you suck!

    Why Medion's CS team couldn't have spent a few minutes outlining a solution, I don't know. Now, instead of a customer who will tell people who ask that when he had a problem Medion's team dealt with it efficiently, they have someone who is going to take every opportunity to point out their shortcomings. Way to go, Team Medion!

  10. #7

    Join Date
    Dec 2013
    Posts
    1
    Thank Post
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    Rep Power
    0
    can I ask how did you recover? I have now the same problem: update bios on ms 7502 mobo in a medion pc, and winflash got stuck 32% in for hours; reboot, clear cmos without success, don't even have a screen (monitor states "no signal") from a graphics card (NVidia GeForce 9500GS); I have saved "oldbios.bin" obviously on the hdd now inaccessible; how did you manage to recover from this disaster?

  11. #8

    LeMarchand's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    The deepest pits of hell
    Posts
    2,198
    Thank Post
    303
    Thanked 339 Times in 241 Posts
    Rep Power
    143
    I always meant to post exactly what I did on the Medion forums, but never got around to it!

    IIRC the key was that removing the CMOS battery allowed the machine to boot, and once the machine was booting the BIOS could be reflashed as normal. Try removing the CMOS battery and booting without it in; if this is successful you should be able to access your hard disk to retrieve your old BIOS and flash back to it. Post back or reply to my PM if it works and I'll get off my backside and post on the Medion site.

    P.S. Apart from having to replace the graphics card, which gave up the ghost a few months back and necessitated a new PSU, the machine is still going strong.
    Last edited by LeMarchand; 30th December 2013 at 11:19 AM. Reason: Typo

SHARE:
+ Post New Thread

Similar Threads

  1. Viglen Dossier NS cmos battery
    By laserblazer in forum Hardware
    Replies: 0
    Last Post: 29th April 2008, 07:54 AM
  2. Reset Ergo Laptop Cmos Password
    By plexer in forum How do you do....it?
    Replies: 3
    Last Post: 27th September 2006, 10:31 PM

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •