+ Post New Thread
Results 1 to 11 of 11
Hardware Thread, Intermittent Boot issues with laptop in Technical; HAd a laptop with me for the past few days, it seems to intermittently decide whether it wants to boot ...
  1. #1
    Tesla's Avatar
    Join Date
    Nov 2013
    Location
    Milk 'n' Beans
    Posts
    1,356
    Thank Post
    163
    Thanked 270 Times in 197 Posts
    Blog Entries
    1
    Rep Power
    84

    Intermittent Boot issues with laptop

    HAd a laptop with me for the past few days, it seems to intermittently decide whether it wants to boot or not, it always detects the hard drive inb the BIOS, but it just sometimes decides to do a blinking white cursor in the top right of the screen, fialing to even attempt to boot to windows. i have run the recovery console (XP) and ran fixMBR and FIXBOOT, and also when it has picked up the windows OS, ran chkdsk /r (which didn't pick up any errors)

    is this likely to be a hard drive issue, or something internal? (id usually always say hard drive, but having a clear chkdsk scan has thrown me slightly)
    also anyone got any other suggestions to try?

  2. #2

    Join Date
    Jun 2008
    Location
    leicester
    Posts
    742
    Thank Post
    78
    Thanked 188 Times in 154 Posts
    Rep Power
    57
    Try running the hard drive diagnostic from the manufacturer.

  3. #3
    Tesla's Avatar
    Join Date
    Nov 2013
    Location
    Milk 'n' Beans
    Posts
    1,356
    Thank Post
    163
    Thanked 270 Times in 197 Posts
    Blog Entries
    1
    Rep Power
    84
    This is going onto a whole new level of crazy

    if i boot it up with nothing in it except harddrive, it fails, eithe ri get the blinking white cursor, or it says operazting system not found. However, if i put a CD in it, it seems to boot up without fail, completly disregarding the CD even though it's currently first in boot order. this works regardless of whether the cd is a "bootable " cd or one you play whilst in the OS.....
    Last edited by Tesla; 14th March 2014 at 03:23 PM.

  4. #4

    mac_shinobi's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Posts
    10,051
    Thank Post
    3,583
    Thanked 1,123 Times in 1,025 Posts
    Rep Power
    377
    what make and model of laptop is this and if I re-call correctly, I think there was a mention of a stone or another make of laptop doing something like this, I think it required a bios / firmware type update to resolve the issue

    Going from memory here.... think it was this thread or post : OS not Found

  5. #5
    Tesla's Avatar
    Join Date
    Nov 2013
    Location
    Milk 'n' Beans
    Posts
    1,356
    Thank Post
    163
    Thanked 270 Times in 197 Posts
    Blog Entries
    1
    Rep Power
    84
    thats a lot of reading for a friday afternoon.... lol

    its an out of warranty RM notebook Value 220....

    it's so weird though :|

  6. #6

    mac_shinobi's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Posts
    10,051
    Thank Post
    3,583
    Thanked 1,123 Times in 1,025 Posts
    Rep Power
    377
    Options that I can gather from the stone laptop were

    1) Update bios
    2) Delete all partitions and get XP or another way of formatting the hard drive partition as the stone computer only worked with XP OS formatting and partitioning the hard drive ( as it proffered the 100mb partition at the end instead of the way that windows 7 formats the drive with the 500mb partition at the beginning of the drive )

    3) A Mention of setting the SATA ( Serial ATA ) Mode to AHCI If possible

    May have been some other options but haven't fully read that post

    Also how are you attempting to image or how was this originally imaged ?

    4) Was a mention of re running the commands regards to fixboot and fixmbr etc but if it still does it

    Also curious - does it make any difference if you adjust the boot order or take the optical drive out of the boot order ? Also see if you can load windows even if you have to use the optical drive to ensure it daisy chains it to boot into windows and check the boot.ini file to ensure it is pointing to the correct partition(s) etc etc
    Last edited by mac_shinobi; 14th March 2014 at 04:11 PM.

  7. #7
    Tesla's Avatar
    Join Date
    Nov 2013
    Location
    Milk 'n' Beans
    Posts
    1,356
    Thank Post
    163
    Thanked 270 Times in 197 Posts
    Blog Entries
    1
    Rep Power
    84
    doesnt seem to have a bios update on the rm support site...

    tried installing windows 7, it installed, then failed when it tried to load up after the restart, just saying operating system not found....

    I may, or may have not, forghotten that i had excluded the HDD from boot, as i had issues booting to CD....

    done all the fixboot stuff.... will just see if reinstalling windows makes a difference..
    Last edited by Tesla; 17th March 2014 at 04:25 PM.

  8. Thanks to Tesla from:

    mac_shinobi (17th March 2014)

  9. #8

    mac_shinobi's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Posts
    10,051
    Thank Post
    3,583
    Thanked 1,123 Times in 1,025 Posts
    Rep Power
    377
    Quote Originally Posted by Tesla View Post
    doesnt seem to have a bios update on the rm support site...

    tried installing windows 7, it installed, then failed when it tried to load up after the restart, just saying operating system not found....

    I may, or may have not, forghotten that i had excluded the HDD from boot, as i had issues booting to CD....

    done all the fixboot stuff.... will just see if reinstalling windows makes a difference..
    At least I'm not the only one that does silly things like that and then realises a few mins later and updates my question etc to update everyone and say well actually I've done a school boy type error and done or not done x, y and z etc

    Good to know that you are making some progress and thanks for the updates @Tesla

  10. #9
    Tesla's Avatar
    Join Date
    Nov 2013
    Location
    Milk 'n' Beans
    Posts
    1,356
    Thank Post
    163
    Thanked 270 Times in 197 Posts
    Blog Entries
    1
    Rep Power
    84
    now its just sat saying "Starting windows"

    this laptop may have to hit the graveyard soon, even if i get it owrking, it's liekly to mess up again very soon i'd imagaine...


    aaaaand we're back to the blinking cursor.
    Last edited by Tesla; 17th March 2014 at 04:45 PM.

  11. #10

    mac_shinobi's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Posts
    10,051
    Thank Post
    3,583
    Thanked 1,123 Times in 1,025 Posts
    Rep Power
    377
    Any different with linux installed on it ?

  12. #11
    Tesla's Avatar
    Join Date
    Nov 2013
    Location
    Milk 'n' Beans
    Posts
    1,356
    Thank Post
    163
    Thanked 270 Times in 197 Posts
    Blog Entries
    1
    Rep Power
    84
    reinstalled windows 7 again (the whole not having HDD in boot order messed it up somewhat the first time round)

    Seems fine so far....there's still plenty of time for it to mess up though.

  13. Thanks to Tesla from:

    mac_shinobi (18th March 2014)



SHARE:
+ Post New Thread

Similar Threads

  1. Vista Laptop Boot issue
    By stevenwba in forum Windows Vista
    Replies: 3
    Last Post: 14th May 2010, 09:57 AM
  2. Replies: 0
    Last Post: 2nd February 2010, 08:18 PM
  3. Replies: 0
    Last Post: 27th August 2009, 04:43 PM
  4. Projecting issue with Laptop
    By JAW$ in forum Windows
    Replies: 4
    Last Post: 10th April 2008, 02:51 PM
  5. Boot camp issues with group policy
    By HodgeHi in forum Wireless Networks
    Replies: 9
    Last Post: 30th October 2007, 10:08 PM

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •