+ Post New Thread
Results 1 to 8 of 8
Hardware Thread, Toshiba Satellite Pro wireless card detected but not working in Technical; Good afternoon all, Having a problem with a Toshiba Satellite Pro L450-13L running Windows XP SP3. The laptop is detecting ...
  1. #1

    Join Date
    Oct 2012
    Location
    Wigan, Lancashire
    Posts
    98
    Thank Post
    8
    Thanked 28 Times in 16 Posts
    Rep Power
    8

    Toshiba Satellite Pro wireless card detected but not working

    Good afternoon all,

    Having a problem with a Toshiba Satellite Pro L450-13L running Windows XP SP3. The laptop is detecting there is a wireless card, it shows up in Device Manager, but it won't connect to the wireless, all other laptops can.

    Within Toshiba's "wonderful" selection of crapware, there is a wireless diagnostic utility; in here it tells me the wireless antenna is disabled and I need to press fn + f8...fn + f8 is doing absolutely nothing but other function keys do work.

    The wireless card is a Realtek 8191SE WLAN NIC. I've tried a handful of different drivers, relevant to that model and others.

    er, I think that covers it.

    All help is appreciated.

    Regards,
    Jack

  2. #2
    Hedghog's Avatar
    Join Date
    Jul 2006
    Location
    North Wales
    Posts
    194
    Thank Post
    35
    Thanked 17 Times in 16 Posts
    Rep Power
    37
    Hi,

    I have had this problem as well - Fn + F8 is the antenna switch but the two reasons I have had for this are either the network card has failed or a (suprise suprise) microsoft hardware up date has come through and stopped the card. The only way to fix the last scenario is to go to the realtek site and down load a new driver. It was interesting that the latest driver, the last time it happend, was published just after the Microsoft update wen tout. The first issue can only be tested by changing over a working lan card for the possible faulty one.
    Hope this helps
    Last edited by Hedghog; 26th February 2013 at 02:49 PM.

  3. #3
    chazzy2501's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    South West
    Posts
    1,774
    Thank Post
    213
    Thanked 263 Times in 213 Posts
    Rep Power
    67
    I don't have this laptop but things to check are: BIOS settings, (boot wlan on) is there a physical as well as logical switch!?! oh and on new laptops cheack that the feature lock isn't enabled. (swaps FN and F keys)

    Also if you use software like Issider does it show other wireless networks?

  4. #4

    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Midlands
    Posts
    119
    Thank Post
    0
    Thanked 21 Times in 20 Posts
    Rep Power
    16
    you may have to install the toshiba value added software which will enable all the FN keys icluding the FN+Wireless on function

  5. #5


    Join Date
    Sep 2007
    Location
    UK
    Posts
    5,329
    Thank Post
    1,380
    Thanked 850 Times in 543 Posts
    Rep Power
    639
    I just tried the Fn F8 on my L450 and an on/off icon appears at the top of the screen but nothing actually happens. I did have a problem with it not connecting to the WiFi and in the end I disabled the wireless adapter from network connections, enabled it again and it worked. My next step would have been to uninstall the drivers in device manager and then re-boot but that wasn't necessary.

  6. #6

    Join Date
    Oct 2012
    Location
    Wigan, Lancashire
    Posts
    98
    Thank Post
    8
    Thanked 28 Times in 16 Posts
    Rep Power
    8
    Thanks all.

    Had tried most of those already with no luck, and nothing in the BIOS about boot wlan.

    When I get a chance I'll take a look at our spare laptops for another wireless card to try in it.

    No other wireless networks here, too far away from homes to be picking anything up.

    I can right click the wireless icon in the system tray and try to choose a wireless network to connect to, but nothing is showing there. Another laptop of the same model is working absolutely fine on the wireless here "/

    Regards,
    Jack

  7. #7
    chazzy2501's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    South West
    Posts
    1,774
    Thank Post
    213
    Thanked 263 Times in 213 Posts
    Rep Power
    67
    Have you looked at the physical card to see if one of the antenna connectors has popped off? The card you have is a mimo card so you should have 3 connectors 2 to recieve and 1 to send.

  8. #8

    Join Date
    Oct 2012
    Location
    Wigan, Lancashire
    Posts
    98
    Thank Post
    8
    Thanked 28 Times in 16 Posts
    Rep Power
    8
    Swapped NICs with another of the same laptop. The problem stays with the laptop, not the NIC.

    There are 2 connectors and they're secured. I guess I'll have to dig deeper when I get a chance.

    Thanks for the help.

    Regards,
    Jack

SHARE:
+ Post New Thread

Similar Threads

  1. Toshiba Satellite Pro A200 fn+f8 not functioning
    By JackCPickup in forum Hardware
    Replies: 6
    Last Post: 9th January 2013, 02:39 PM
  2. Replies: 5
    Last Post: 9th August 2011, 11:23 AM
  3. Toshiba Satellite Pro A120 - No Sound
    By firefox_2006 in forum Hardware
    Replies: 5
    Last Post: 8th December 2010, 02:54 PM
  4. Replies: 6
    Last Post: 23rd May 2008, 09:10 AM
  5. Toshiba Satellite Pro A100
    By pmassingham in forum Bad Experiences
    Replies: 12
    Last Post: 2nd May 2008, 07:46 AM

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •