+ Post New Thread
Results 1 to 4 of 4
Enterprise Software Thread, Fix: Exchange 2010 Message tracking is currently unavailable & RBAC in Technical; Hi We had a problem where we couldnt launch message tracking (or rbac) in the Exchange 2010 management console. If ...
  1. #1

    ZeroHour's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Location
    Edinburgh, Scotland
    Posts
    5,631
    Thank Post
    890
    Thanked 1,314 Times in 798 Posts
    Blog Entries
    1
    Rep Power
    441

    Fix: Exchange 2010 Message tracking is currently unavailable & RBAC

    Hi
    We had a problem where we couldnt launch message tracking (or rbac) in the Exchange 2010 management console. If we did we got an error about "Message tracking is currently unavailable" (also "Role Based Access Control (RBAC) User Editor is currently unavailable") when ever it was double clicked. Initially we found no solution and knowing exchange 2010 sp1 was coming out soon we hoped it would be resolved then but after installing sp1 it was still broken. We left the issue unfixed until now due to lack of use/time but we recently needed it and I found a fix that worked for us.

    Our fix:
    Firstly lets double check message tracking is on and working. Bring your exchange shell up and run
    Code:
    get-transportserver | fl *track*
    This should show you something like:
    Code:
    MessageTrackingLogEnabled               : True
    MessageTrackingLogMaxAge                : 30.00:00:00
    MessageTrackingLogMaxDirectorySize      : 1000 MB (1,048,576,000 byt
    MessageTrackingLogMaxFileSize           : 10 MB (10,485,760 bytes)
    MessageTrackingLogPath                  : {a path to a dir}
    MessageTrackingLogSubjectLoggingEnabled : True
    
    MessageTrackingLogEnabled               : True
    MessageTrackingLogMaxAge                : 30.00:00:00
    MessageTrackingLogMaxDirectorySize      : unlimited
    MessageTrackingLogMaxFileSize           : 4 GB (4,294,967,296 bytes)
    MessageTrackingLogPath                  :
    MessageTrackingLogSubjectLoggingEnabled : True
    So hopefully MessageTrackingLogSubjectLoggingEnabled is true which means its enabled.
    Now check that files are at least being made at the path specified in MessageTrackingLogPath above.

    Now assuming files are made etc just sanity check the "Microsoft Exchange Transport Log Search" service is running.

    Next run:
    Code:
    get-ecpvirtualdirectory | fl
    Now pay attention to "InternalUrl" as thats the address its trying to access the ecp (which handles message tracking)
    Ours was blank but the same fix would apply if its not the internal servername for example.

    To fix run:
    Code:
    set-ecpvirtualdirectory ecp* -InternalURL https://{your internal fqdn of the exchange server}/ecp
    Now try launching the tracker again, you may get prompted to login when using a fqdn as internet explorer wont auto authenticate usually but an admin account should work.
    If this does not work try changing that path to see if set for another url such as without https or using a non fqdn as the address.

    Hope this helps as it fixed our issue.

    NOTE: this fix should also fix the "Role Based Access Control (RBAC) User Editor is currently unavailable" parts as well as both use the ecp path to manage these sections.
    Last edited by ZeroHour; 7th December 2010 at 03:59 PM.

  2. 3 Thanks to ZeroHour:

    AnAngryMan (23rd August 2011), bodminman (7th December 2010), dhicks (4th January 2012)

  3. #2
    bodminman's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Sunny Suffolk
    Posts
    1,153
    Thank Post
    724
    Thanked 224 Times in 116 Posts
    Rep Power
    84
    Just what I was coming on here to look for!

  4. #3

    ZeroHour's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Location
    Edinburgh, Scotland
    Posts
    5,631
    Thank Post
    890
    Thanked 1,314 Times in 798 Posts
    Blog Entries
    1
    Rep Power
    441
    Quote Originally Posted by bodminman View Post
    Just what I was coming on here to look for!
    I presume it worked? I just found this fix 10 mins ago, wow coincidence.

  5. Thanks to ZeroHour from:

    bodminman (7th December 2010)

  6. #4
    bodminman's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Sunny Suffolk
    Posts
    1,153
    Thank Post
    724
    Thanked 224 Times in 116 Posts
    Rep Power
    84
    Just finished remoting and yep it worked, cheers!

SHARE:
+ Post New Thread

Similar Threads

  1. [MS Office - 2007] Your exchange server is unavailable Exchange 2003
    By networkingNut in forum Office Software
    Replies: 0
    Last Post: 11th November 2010, 05:42 PM
  2. [MS Office - 2010] Remove Office 2010 first run message
    By zag in forum Office Software
    Replies: 1
    Last Post: 24th September 2010, 11:25 AM
  3. [Exchange 2010] Microsoft.Exchange.Search.ExSearch.exe using 100% CPU
    By RabbieBurns in forum Windows Server 2008 R2
    Replies: 0
    Last Post: 11th May 2010, 02:51 PM
  4. Office 2010 App-V Sequencing error - Fix
    By mbedford in forum Office Software
    Replies: 0
    Last Post: 27th April 2010, 11:18 PM
  5. Exchange Message Tracking
    By AngryITGuy in forum Windows
    Replies: 2
    Last Post: 18th January 2008, 11:09 AM

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •