+ Post New Thread
Results 1 to 9 of 9
AV and Multimedia Related Thread, Smartboard alignment in Technical; Trying to help out a local primary with support, they have Smartboards (we have promethan so its new to us). ...
  1. #1
    Quackers's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Posts
    1,450
    Thank Post
    45
    Thanked 160 Times in 135 Posts
    Rep Power
    57

    Smartboard alignment

    Trying to help out a local primary with support, they have Smartboards (we have promethan so its new to us).

    A teacher says his board slowly goes out of alignment over the day getting more and more out of alignment until he snaps and does a re calibration. Should not have to be doing this all the time, checked and the projector is not moving.

    Anybody experienced this?

  2. #2


    Join Date
    Sep 2007
    Location
    UK
    Posts
    5,463
    Thank Post
    1,462
    Thanked 892 Times in 573 Posts
    Rep Power
    647
    It's quite common. If you use the 27 point calibration rather than the 9, that can help a bit.

  3. Thanks to laserblazer from:

    Quackers (9th January 2012)

  4. #3

    Join Date
    Jun 2007
    Location
    Herts
    Posts
    191
    Thank Post
    91
    Thanked 30 Times in 27 Posts
    Rep Power
    40
    Downloading the latest Notebook software from SmartTech and installing will give you the latest firmware. Then upload the firmware upgrade to the board. That’s always fixed it for me. As Laserblazer has said the 20 point calibration seems to keep the board calibrated for much longer.

  5. Thanks to mrwobbly from:

    Quackers (9th January 2012)

  6. #4

    Join Date
    Sep 2011
    Location
    Bradford
    Posts
    46
    Thank Post
    0
    Thanked 8 Times in 7 Posts
    Rep Power
    8
    How old is the board??? Is it mounted over a heat source, ie radiator or pipes?? Heat can affect the gel pack in the board.

  7. Thanks to LeeBirdptinstalls from:

    Quackers (9th January 2012)

  8. #5
    Quackers's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Posts
    1,450
    Thank Post
    45
    Thanked 160 Times in 135 Posts
    Rep Power
    57
    Thanks for the replys, a few things to check!

  9. #6

    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Powys
    Posts
    38
    Thank Post
    0
    Thanked 12 Times in 11 Posts
    Rep Power
    14
    If the fixes suggested by mrwobbly don't solve the problem get in touch with Steljes (SMART's UK representatives) on 08450 724999. They'll probably give you the same fixes as a first step but should be able to give you further advice if those things have already been tried.

    They should also be able to tell you if the board has any warranty cover left or not if you tell them the serial number.

  10. #7
    gshaw's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    Essex
    Posts
    2,726
    Thank Post
    176
    Thanked 229 Times in 211 Posts
    Rep Power
    69
    Look at the serial number, is the board an R2 or original release (newer ones have R2 after the SB680 part of the code). The older boards (circa 2006) seem to have issues with alignment, just be glad if you can draw vertical lines down the right hand side!

    Btw if you're doing firmware updates Steljes recommend connecting a USB cable directly to the board i.e. don't use junction boxes, wall sockets etc... never had issues before I knew of this but best to be safe than sorry!
    Last edited by gshaw; 10th January 2012 at 01:33 PM.

  11. #8

    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Powys
    Posts
    38
    Thank Post
    0
    Thanked 12 Times in 11 Posts
    Rep Power
    14
    FYI - common codes in the middle of the serial number of a SMART board are as follows (there are one or two others):
    R2 - manufactured in Canada - ROHS compliant
    H2 - manufactured in Hungary (most boards sold into the UK and Eire over the last couple of years are H2) - ROHS compliant
    M2 - manufactured in Mexico (not many of these in Europe) - ROHS compliant

  12. Thanks to TommyCooper from:

    gshaw (10th January 2012)

  13. #9

    Join Date
    Nov 2009
    Location
    Newcastle Under Lyme
    Posts
    38
    Thank Post
    4
    Thanked 2 Times in 2 Posts
    Rep Power
    11

    Sorted

    The Problem is sorted it was the SC9 Control board in the back of the board had a spare one to hand and replaced it. This solved the alignment problem.



SHARE:
+ Post New Thread

Similar Threads

  1. Smartboard 640 alignment/calibration issue?
    By MichaelJohnson in forum AV and Multimedia Related
    Replies: 4
    Last Post: 21st November 2011, 04:09 PM
  2. Smartboard Alignment Problem
    By Valentine in forum Hardware
    Replies: 29
    Last Post: 3rd November 2011, 03:07 PM
  3. Another Smartboard Alignment Problem
    By Jobos in forum Hardware
    Replies: 10
    Last Post: 7th June 2011, 10:15 AM
  4. SmartBoard Alignment Issue
    By Hightower in forum AV and Multimedia Related
    Replies: 15
    Last Post: 19th November 2009, 06:41 PM
  5. Smartboard Alignment
    By gshaw in forum Hardware
    Replies: 20
    Last Post: 16th January 2008, 01:44 PM

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •