+ Post New Thread
Results 1 to 8 of 8
AV and Multimedia Related Thread, Smartboard USB intermittent connection in Technical; This seems to be happening more and more and Toshiba laptops seem to be more likely to be a problem. ...
  1. #1


    Join Date
    Sep 2007
    Location
    UK
    Posts
    5,463
    Thank Post
    1,462
    Thanked 891 Times in 572 Posts
    Rep Power
    647

    Smartboard USB intermittent connection

    This seems to be happening more and more and Toshiba laptops seem to be more likely to be a problem. But is it the laptop, usb-serial convertor or the IWB controller?

    Any ideas would be welcome.

    Thanks,

    Ray

  2. #2
    Grey-gear's Avatar
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    Derby
    Posts
    496
    Thank Post
    37
    Thanked 66 Times in 52 Posts
    Rep Power
    26
    Hey,

    I'm guessing you have already done these but: -

    Have you tried using a different USB-serial convertor and a different IWB?

    Have you tried other make of laptops? Does the same happen to them?

    Does your school have a IWB that can be connected to by USB-A-USB-B? if so does the problem still continue?

    Have you tried updating the Firmware of the IWB and\or the IWB software on the laptops?

    Sorry if these are no help.

    Grey-Gear

  3. Thanks to Grey-gear from:

    laserblazer (2nd October 2013)

  4. #3

    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Poole
    Posts
    148
    Thank Post
    4
    Thanked 40 Times in 30 Posts
    Rep Power
    20
    This is Windows installing the wrong driver. Find the device in device manager, it will be called Smart USB Cable or USB to serial convertor i think. Update the driver, browse, find the smart folder > drivers > x86 or x64 > you want the driver starting STI<numbers>X/STI<numbers>X64

    Sometimes I also had to install the 10.8 SP1 patch and repeat the process to get this working.

  5. Thanks to BHMS from:

    laserblazer (2nd October 2013)

  6. #4


    Join Date
    Sep 2007
    Location
    UK
    Posts
    5,463
    Thank Post
    1,462
    Thanked 891 Times in 572 Posts
    Rep Power
    647
    I'm guessing you have already done these but: -

    Have you tried using a different USB-serial convertor and a different IWB? Yes, it still gives issues

    Have you tried other make of laptops? Does the same happen to them? I'm trying to find another make. All of ours are Toshiba.

    Does your school have a IWB that can be connected to by USB-A-USB-B? if so does the problem still continue? It's only the 500 series that cause problems

    Have you tried updating the Firmware of the IWB and\or the IWB software on the laptops? We are using v9.7 because of other unrelated issues. I could try a new version.

    This is Windows installing the wrong driver.
    No, that's the first thing I checked. It just wouldn't work with the generic serial convertor driver. I'll try putting the very latest of everything on a computer and see what happens.
    Last edited by laserblazer; 2nd October 2013 at 10:44 AM.

  7. #5

    witch's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Dorset
    Posts
    11,205
    Thank Post
    1,454
    Thanked 2,513 Times in 1,750 Posts
    Rep Power
    755
    Have you tried a powered USB? I had Dells that werent giving out enough power for the boards and that solved it.

  8. Thanks to witch from:

    laserblazer (2nd October 2013)

  9. #6


    Join Date
    Sep 2007
    Location
    UK
    Posts
    5,463
    Thank Post
    1,462
    Thanked 891 Times in 572 Posts
    Rep Power
    647
    Quote Originally Posted by witch View Post
    Have you tried a powered USB? I had Dells that werent giving out enough power for the boards and that solved it.
    Good thinking, it is a very long cable, shame I haven't got any.

  10. #7

    witch's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Dorset
    Posts
    11,205
    Thank Post
    1,454
    Thanked 2,513 Times in 1,750 Posts
    Rep Power
    755
    They are very cheap from t'internet. I think mine cost less than a fiver and it works fine

  11. #8


    Join Date
    Sep 2007
    Location
    UK
    Posts
    5,463
    Thank Post
    1,462
    Thanked 891 Times in 572 Posts
    Rep Power
    647
    OK, here's what I've done. Upgraded to the latest version, tried a different controller and cable, removed and reinstalled the drivers. When changing the controller I noticed the waggling the wires from the smaller connector caused the light to toggle. So, I'm thinking an internal wiring fault. Has anyone taken a 500 series board apart? Oh, and I did put a powered usb hub on it.

SHARE:
+ Post New Thread

Similar Threads

  1. PC hangs after USB printer connected
    By Devontechie in forum Windows 7
    Replies: 2
    Last Post: 7th September 2012, 02:01 PM
  2. Smartboard Wireless Module - connection issues
    By LukeC in forum AV and Multimedia Related
    Replies: 2
    Last Post: 7th September 2011, 08:06 AM
  3. Unifi 35 & Smartboard 680 intermittently switching off
    By bertster in forum AV and Multimedia Related
    Replies: 5
    Last Post: 8th July 2011, 03:21 PM
  4. Smartboard USB Speaker setup
    By TechSupp in forum Windows
    Replies: 3
    Last Post: 24th April 2009, 09:19 PM
  5. USB Monitor Connection
    By Nick_Parker in forum Hardware
    Replies: 0
    Last Post: 26th August 2008, 08:58 AM

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •